Njut av lamm och ägg i påsk

1 av 2 | Foto: Thomas Johansson
Påskalammet i en lite annorlunda tappning.
HÄLSA

Lammstek med ugnsbakade rotsaker och skysås

1 kg lammstek med ben

3-4 vitlöksklyftor

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

skysås:

3 dl vatten

2 msk vetemjöl

1 dl rödvin

2 msk kaffegrädde

salt och peppar

ugnsbakade rotfrukter:

en bit rotselleri

1 palsternacka

4 morötter

6 potatisar

4 röda lökar

1 röd paprika

1 msk margarin

knappt 1 tsk salt

1 tsk timjan

friséesallad

Skär 3 – 4 snitt i lammsteken och peta in hela, skalade vitlöksklyftor. Gnid in steken med salt och peppar. Sätt i köttermometern och lägg steken i en eldfast form. Stek i 175 grader. Vid 72 grader är köttet rosa och vid 75 grader nästan genomstekt. Svep in köttet i aluminiumfolie och låt det vila 15 minuter. Skär i tunna skivor.

Sås: Vispa ur formen som steken legat i med 3 dl vatten. Sila och häll skyn i en kastrull. Blanda mjölet med lite kallt vatten och vispa ner i skyn. Tillsätt rödvin och kaffegrädde. Låt koka i 5 minuter. Krydda med salt och peppar.

Ugnsbakade rotfukter: Skala och dela rotfrukterna och paprikan i bitar. Lägg i långpanna. Tillsätt margarin och kryddor och stek i 225 grader 30 – 40 minuter. En portion ger 496 kalorier.

Veggogryta med vildris

1 gul lök

4 blekselleristjälkar

1 blomkålshuvud

2 morötter

2 vitlöksklyftor

2 msk olja

1 tsk kardemumma

1 tsk garam masala

1 tsk sambal oelek

1 msk soja

2 dl grönsaksbuljong

4 tärnade tomater

salt och peppar

vildris eller vanligt ris

Finfördela grönsakerna och fräs dem i olja. Tillsätt kryddor, soja och buljong. Koka ihop i någon minut. Lägg i tomaterna. Krydda. Ät med ris och bröd. En portion ger 408 kalorier.

Pizza med spenat och vitlök

1/4 pkt jäst

2 dl ljummet vatten

1/2 dl mjölk

1/2 tsk salt

1 msk olja

4-5 dl vetemjöl

tomatsås:

1 gul lök

1 msk olja

1 burk krossade tomater

1 msk tomatpuré

en nypa socker

1 tsk basilika eller oregano

salt och peppar

2 pkt fryst hel spenat

2-3 vitlöksklyftor

200 g 17%-ig riven ost

25 g pinjenötter

feferoni

Deg: Lös upp jästen i en bunke med vatten och mjölk. Tillsätt salt, olja och 3 dl av mjölet. Tillsätt mer mjöl och arbeta ihop till en deg. Låt jäsa i minst 30 minuter.

Tomatsås: Hacka lök och fräs den i olja i en kastrull. Tillsätt tomater, tomatpuré, socker, örtkrydda, salt och peppar. Låt koka i 10 minuter.

Spenat: Tina spenaten på svag värme i en kastrull. Låt det mesta av vätskan koka bort.

Kavla ut degen till 4 längder och lägg dem på bakplåtspapper på 2 plåtar. Bred på sås och spenat. Pressa över vitlök. Strössla över osten. Stek i 225 grader i 10 – 15 minuter. Strö på pinjenötter. Bjud med feferoni.En portion ger 563 kalorier.

Sallad på fisk och sparris

400 g kokt fisk t ex lax, torsk

5 dl kokt kallt ris

2 kokta ägg, delade i klyftor

1 burk sparris

1 klyfta isbergssallad

3 tomater

örtagårdssås:

2 dl gräddfil

2 msk finhackad persilja

2 msk finhackad basilika

salt och peppar

Dela fisken i bitar. Dela sparrisen och skär salladen i fina bitar. Skär tomaterna i tärningar. Blanda ihop salladen. Blanda ingredienserna till såsen. Ät bröd till. En portion ger 423 kalorier.

Köttfärs- och auberginepanna

300 g mager köttfärs

1 aubergine

1 squash

1 gul lök

2 msk olja

4 msk mango chutney

1 tsk ingefära

1 tsk soja

1 dl lättcrème fraiche

salt och peppar

några svarta oliver

pasta

Skär grönsakerna i bitar. Fräs köttfärsen i olja, tillsätt grönsakerna och stek några minuter. Tillsätt mango chutney, ingefära, soja och lättcrème fraiche. Krydda. Bjud med oliver och pasta. En portion ger 469 kalorier.

Kotletter med melonsalsa

4 kotletter

1 msk margarin

salt och peppar

melonsalsa:

1 vitlöksklyfta

1 msk olja

500 g honungsmelon

1 tsk sweet chilisås

lite riven färsk ingefära

1 tsk brun farin

några droppar vinäger

salt och peppar

couscous eller ris

Stek kotletterna i margarinet. Krydda dem med salt och peppar.

Salsa: Hacka vitlöken och fräs den i olja i en kastrull. Skär melonen i stora tärningar. Tillsätt melon, sweet chilisås, ingefära, farin, vinäger, salt och peppar. Låt småkoka i 5 minuter. Servera med kotletter och couscous. En portion ger 505 kalorier.

Rödtunga i vermouthsås

500 g rödtunga eller annan plattfisk

400 g oskalade räkor

1/2 finhackad gul lök

2 dl torr vermouth

2 dl vatten

1 fiskbuljongtärning

2 msk tomatpuré

1 1/2 msk vetemjöl

1 dl lättcrème fraiche

ev salt och peppar

3 morötter

1 msk margarin

1 tsk socker

ris

Skala räkorna. Lägg räkskal, lök, vermouth, vatten, buljongtärning och tomatpuré i en vid gryta. Koka upp. Rulla ihop fisken och lägg den ovanpå räkskalet i grytan. Lägg på locket och låt fisken sjuda i 6 – 7 minuter. Ta upp fisken med en hålslev och lägg den på en tallrik. Sila buljongen. Blanda vetemjöl och crème fraiche i en kastrull. Vispa i buljongen och låt koka i 5 minuter. Skala och skär moroten i stavar. Förväll i lite vatten i 5 minuter. Stek morotsbitarna i margarin, strö på socker. Servera med ris.En portion ger 450 kalorier.

Kristina Eriksson