Avrunda med en klassisk coq au vin

HÄLSA
Njut av en fräsch grekisk potatissallad med svarta oliver och fetaost.
Foto: Thomas Johansson
Njut av en fräsch grekisk potatissallad med svarta oliver och fetaost.

Grekisk potatissallad

1 kg fast tvättad potatis t ex Asterix

1/2 gurka

1 ask delade cocktailtomater

1/2 isbergssallad

1 tunt klyftad rödlök

12 st svarta oliver

2 msk olivolja

100 g fetaost (16 %)

4 kokta ägg i halvor

Koka potatisen med skalet på. Skala dem när de svalnat något och skär i tärningar. Skär gurkan i tjocka skivor och därefter i halvmånar. Blanda alla grönsakerna i en skål. Droppa över olja. Smula över fetaost. Servera med äggen. En portion ger 460 kalorier.

Morots- och kålrotslåda

750 g kålrötter

500 g morötter

1 buljongtärning

2 dl mjölk

1 dl ströbröd

2 ägg

2 msk sirap

1 tsk ingefära

salt och peppar

1 msk ströbröd att strö ovanpå

råkost:

1 klyfta finskuren vitkål, 1 äpple och 1 morot som du river grovt, 2 msk olivolja, några droppar citron, salt och basilika

Skala och dela kålrötter och morötter i mindre bitar. Koka upp vatten och buljong och koka tills rotsakerna är mjuka. Häll av vattnet. Mixa rotsakerna. Blanda mjölk och ströbröd och låt dra en stund. Blanda röran, äggen, sirap, ingefära, salt och peppar med rotsakerna. Häll i en smord form. Strö över ströbröd. Grädda i 200 grader en dryg timma. Ät med råkost och bröd. En portion ger 441 kalorier.

Coq au vin

1 kyckling i 7-8 bitar

2 msk margarin

salt och peppar

2 msk vetemjöl

1 krm timjan

2 lagerblad

3 dl rött matlagningsvin

1 msk soja

1 vitlöksklyfta

5 små gula lökar

200 g färska champinjoner

50 g rimmat fläsk

ev 1 hönsbuljongtärning

persilja

ris

Stek kycklingen i hälften av margarinet i en stekpanna så att den får färg. Salta och peppra och lägg över kycklingen i en stekgryta. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt timjan, lagerblad, vin, soja och pressad vitlök. Stek skalad lök, hela champinjoner och tärnat fläsk i resten av fettet. Lägg ner i grytan. Låt koka 30-40 minuter. Strö över fint hackad persilja. Ät med ris. En portion ger 535 kalorier.

Kristina Eriksson