Spännande mat från världens olika hörn

1 av 2 | Foto: Thomas Johansson
teryiakispett
HÄLSA

Quorntortillas med chilisallad

1 gul hackad lök

2 hackade vitlöksklyftor

300 g quorn

1 msk olja

1/2 burk majs

1 burk sköljda kidneybönor

1 tsk spiskummin

salt och peppar

100 g riven 17%-ig ost

1/2 finhackad isbergssallad

8 små tortillas

Chilisallad:

3 tomater i bitar

1/2 gurka i bitar

en klyfta isbergssallad i bitar

1/2 rödlök i bitar

1-2 tsk sweet chilisås

Fräs all lök och quorn i olja. Lägg i majs och bönor. Krydda. Fördela röran i bröden. Lägg på isbergssallad och ost. Rulla ihop. Blanda ihop chilisalladen.

En portion ger 546 kalorier .

Spagetti med sardeller

2 gula hackade lökar

2 hackade vitlöksklyftor

1 msk olja

2 blekselleristjälkar i små bitar

6 tomater i tärningar

1 burk sardeller a 50 g i fina skivor

20 gröna oliver i halvor

2 msk kapris

spagetti

Fräs löken i olja. Blanda i selleri, tomater, sardeller och oliver. Låt det hela bli varmt. Blanda med spagettin. Strö över kapris. Ät med bröd. En portion ger 394 kalorier .

Kålpudding med örter

1/2 vitkålshuvud i fina bitar

1 msk margarin

400 g mager köttfärs

2 små kokta potatisar

1 ägg

3-4 dl mjölk

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

1/2 tsk oregano, timjan eller dragon

1 msk sirap

potatis

lingonsylt

Förväll vitkålsbitarna i lättsaltat vatten i 5 minuter. Stek kålen lätt i margarin. Blanda färs, mosad potatis, ägg, mjölk, salt, peppar och örtkrydda till en lös smet. Lägg smeten i en smord form. Täck med vitkål och ringla över sirap. Stek i 225 grader, 40-50 minuter. Servera kålpuddingen med potatis och lingonsylt.

En portion ger 525 kalorier .

Gratinerade grönsaker och pasta

5 dl makaroner

4 morötter

1 squash

1 liten blomkål

1 grönsaksbuljong

Gratängsås:

2 msk margarin

3 msk vetemjöl

2 dl mjölk

3 dl buljong

2 msk chilisås

salt och peppar

1 dl riven 17%-ig ost

Koka makaronerna. Dela morötter, squash och blomkål i tärningar. Förväll grönsakerna i buljong och vatten så det täcker, ca 5 minuter. Häll av buljongen och spara den till såsen.

Sås: Smält margarin och rör i vetemjöl. Tillsätt mjölk och buljong och låt koka under omrörning i 5 minuter. Smaksätt med chilisås, salt och peppar. Lägg grönsakerna i en smord ugnsfast form. Häll över såsen och osten. Gratinera i 225 grader, 15-20 minuter.

En portion ger 406 kalorier .

Vitkålsdolmar med linsröra

1 1/2 dl röda linser

3-4 dl vatten

1 msk olivolja

1 tsk curry

1/2 tsk ingefära

1 vitlöksklyfta

1 gul lök

salt och peppar

100 g philadelphia light

8 stora vitkålsblad

2 burkar krossade tomater

1/2 grönsaksbuljongtärning

pasta

flagad parmesan

Koka linser och vatten till en gröt, 20– 25 minuter. Fräs linsgröten i olja. Tillsätt curry, ingefära, pressad vitlök och finhackad lök. Salta och peppra. Låt linsröran kallna. Blanda sedan i philadelphiaosten. Fyll vitkålsbladen med linsröran och stäng dem med en tandpetare. Koka upp krossade tomater och buljongtärning i en gryta. Lägg i vitkålsdolmarna och låt dem puttra under lock i 10 minuter. Servera vitkålsdolmarna med pasta och flagad parmesan. En portion ger 505 kalorier .

Teriyakispett med wokade grönsaker

400 g fläskfilé

1/2 dl teriyakisås (finns i de flesta livsmedelsbutiker)

1 vitlöksklyfta

sesamfrön

1/2 squash

2 röda paprikor

1 bunt salladslök eller 1/2 purjolök

2 blekselleristjälkar

2 msk olja

2 msk japansk soja

salt och peppar

Yoghurtsås:

3 dl yoghurt naturell

1-2 tsk sambal oelek

1 tsk pressad citron

salt och peppar

ris

Skär köttet i skivor. Lägg det i en liten plastpåse och tillsätt teriyakisås och pressad vitlök. Låt köttet ligga kallt i 3 – 4 timmar. Trä upp köttbitarna på 4 grillspett och lägg dem i en ugnsfast form. Grilla dem i 275, ca 10 minuter. Köttet ska vara genomstekt. Strö på sesamfrö mot slutet. Skär squash, paprika, lök och blekselleri i avlånga stavar. Woka grönsakerna mjuka i olja i en wokpanna eller stekgryta. Tillsätt soja, salt och peppar.

Yoghurtsås: Låt yoghurten rinna av i ett filter i 1 timma. Tillsätt sambal oelek, citron, salt och peppar. Servera teriyakispetten med ris. En portion ger 409 kalorier .