Runda av med fyllda auberginer

1 av 2 | Foto: Thomas Johansson
portvinskyckling
HÄLSA

Bouillabaisse

400 g kolja, vitling eller torsk

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 msk margarin

1 tsk fänkålsfrö

3-4 potatisar

en bit rotselleri

1,2 l vatten

2-3 fiskbuljongtärningar

spad från musselburken

1 burk krossade tomater

rivet skal av 1/2 citron

100 g rensade räkor

1 burk musslor

persilja

bröd

Skär fisken i 2 cm tjocka skivor. Hacka all lök och fräs den i margarin i en gryta. Tillsätt fänkålsfrö. Skala och dela potatis och rotselleri i tärningar. Tillsätt rotfrukter, vatten, buljongtärning, spad och krossade tomater. Låt koka tills rotfrukterna är mjuka, ca 15 minuter. Lägg i fisken och låt den sjuda med någon minut. Tillsätt citronskal, räkor och musslor. Låt soppan bli ordentligt varm, men den får inte koka! Klipp över lite persilja. Servera med bröd. En portion ger 437 kalorier .

Portvinskyckling

1 kyckling

2 msk margarin

8 små gula lökar

1 msk vetemjöl

1 dl portvin

2 dl vatten

1 hönsbuljongtärning

1 tsk timjan

2 msk lättcrème fraiche

10 katrinplommon

kokt potatis

sallad på blandad sallad, 2 tomater i tjocka skivor, en halv gurka i skivor och italiensk salladskrydda

Stycka kycklingen i 8 – 9 bitar. Stek bitarna i margarin i en stekgryta, några åt gången. Lägg i de skalade lökarna och låt dem få steka med i några minuter. Strö över mjöl och rör. Tillsätt portvin, vatten, hönsbuljongtärning och timjan. Låt grytan koka i 30 minuter. Tillsätt crème fraiche och katrinplommon som får koka med i några minuter. Servera med potatis och sallad.

En portion ger 552 kalorier .

Kaviartorsk

400 g torsk eller sej

2 gula lökar

1/2 tsk salt

2 krm peppar

2 dl kaffegrädde

1/2 dl kaviar från tub

1/2 dl finklippt dill eller gräslök

1 msk vetemjöl

1 dl 17%-ig ost

pressad potatis

råkost på 2 rivna morötter, en klyfta vitkål som du skär i fina strimlor, 1 dl filmjölk, 1 tsk senap, lite örtkrydda, salt och peppar

Tina fisken något om den är fryst. Skär den i tjocka skivor. Hacka löken och lägg den i en smord, inte alltför stor form. Lägg fisken ovanpå löken. Salta och peppra. Vispa ihop kaffegrädde, kaviar, dill och vetemjöl. Häll blandningen över fisken. Strö över osten. Stek i 225 grader i ca 20 minuter. Servera med pressad potatis och råkost. En portion ger 494 kalorier .

Fylld aubergine

4 auberginer

2 msk olivolja

2 skivor vitt bröd

1 dl finhackad persilja

1 dl finhackad färsk oregano eller timjan

2 dl lagrad 17%-ig ost

citronpeppar

salt och peppar

couscous

1 tsk margarin

250 g broccoli

Dela auberginerna i halvor och gröp ur dem. Lägg sedan halvorna i en ugnsfast form. Hacka innanmätet från auberginerna i små tärningar och lägg dem i formen. Pensla insidan av auberginehalvorna med olja och droppa resten av oljan över den finhackade auberginen. Stek i 175 grader i 15 minuter. Kantskär och smula brödet i en bunke. Tillsätt aubergine, persilja, örtkrydda, ost, citronpeppar, salt och peppar. Fördela fyllningen i auberginehalvorna och gratinera i 225 grader i 10 – 15 minuter. Tillaga couscousen enligt anvisningen på paketet. Tillsätt margarin och blanda i lättkokt broccoli i couscousen.

En portion ger 489 kalorier.