Spännande mat för en hel vecka

1 av 2 | Foto: Thomas Johansson
kyckling med coleslaw
HÄLSA

Fransk bondsoppa

100 g rimmat fläsk utan svål

2 gula lökar

3 morötter

1 palsternacka

1 bit rotselleri

1,2 liter buljong

3 lagerblad

1 burk vita bönor i tomatsås

2 msk lätt crème fraiche

Färsk rosmarin

Bröd

Skär fläsket i små tärningar. Hacka lök och skär rotfrukterna i riktigt små tärningar. Stek fläsket i en stekgryta i sitt eget fett. Tillsätt lök, rotfrukter, buljong och lagerblad. Låt koka tills rotfrukterna är mjuka, cirka 15 minuter. Tillsätt bönor (även tomatsås) och crème fraiche. Strö över färsk rosmarin. Servera med mycket bröd.

En portion ger 403 kalorier.

Asiatisk torsk med lime

500 g torsk, gärna djupfryst

2 msk neutral olja

2 msk soja

1 tsk ingefära

2 tsk brun farin

1 vitlöksklyfta

Finrivet skal från 1/2 lime eller citron

2 tsk saft från lime eller citron

Salt

500 g broccoli

1 purjolök

2 morötter

1 msk olja

Salt och peppar

Ris

Skär den något tinade fisken i 2 cm tjocka skivor. Lägg dem i en ugnsfast form. Blanda olja, soja, ingefära, brun farin, pressad vitlök och limeskal och häll det över fisken. Stek i 225 grader i 20 minuter. Pressa över limesaften. Dela grönsakerna i bitar. Förväll broccolin något. Stek sedan grönsakerna i olja i en stekpanna. Servera med ris. En portion ger 424 kalorier.

Köttgryta med persika och äpple

500 g grytbitar av nöt eller lamm

2 msk margarin

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 tsk curry

2 msk tomatpuré

2 dl yoghurt

3–4 dl vatten

2 äpple

3 konserverade persikohalvor

Ris

Indisk sallad på 3 tomater, 1/2 gurka skuren i tärningar, 1/2 dl yoghurt, lite finhackad färsk koriander, salt och peppar

Stek grytbitarna i margarin i en stekgryta, några åt gången. Salta och peppra. Tillsätt hackad lök, curry, tomatpuré, yoghurt och vatten. Låt grytan koka drygt 1 timma. Skär äpplena i skivor och låt grytan koka i ytterligare 10 minuter. Tillsätt persikor skurna i bitar och låt grytan bli varm. Servera med ris och indisk sallad. En portion ger 575 kalorier.

Nizzasallad med tonfisk

2 burkar tonfisk i vatten à 150 g

6 kokta potatisar

1/2 isbergssallad

4 tomater

1 rödlök

10 svarta oliver

4 ägg

1 msk olivolja

Bröd

Häll av vattnet på tonfiskburkarna. Skär de kokta potatisarna, salladen, tomaterna och rödlöken i skivor. Blanda ingredienserna försiktigt i en skål. Skär äggen i skivor. Garnera salladen med oliverna och ägghalvorna. Häll över olivoljan.

Servera med bröd.

En portion ger 426 kalorier.

Aprikoskyckling med cole slaw

1 kyckling

1 dl aprikosmarmelad

2 tsk senapspulver

Salt och peppar

Lite olja till formen

400 g vitkål

2 morötter

1 dl lätt crème fraiche

2 tsk svensk senap

Bröd

Stycka kycklingen i 7–8 bitar. Skölj kycklingdelarna hastigt. Blanda marmelad, senapspulver, salt och peppar.

Pensla kycklingdelarna med aprikosblandningen och lägg dem i en smord ugnsfast form. Stek kycklingen i ugn i 225 grader under 35–40 minuter.

Vänd kycklingbitarna efter halva tiden och pensla med aprikosen.

Skär vitkålen i fina bitar och lägg i kokande vatten. Häll av vattnet nästan omgående. Låt kålen kallna.

Blanda kålen med grovrivna morötter, crème fraiche, senap, salt och peppar. Servera kycklingen med cole slaw och mycket bröd.

En portion ger 494 kalorier.