Avrunda med en exotisk kokosgryta

1 av 2 | Foto: Thomas Johansson
karibisk kokosgryta
HÄLSA

Potatissoppa med saffran

1 purjolök

1 tsk fänkålsfrö

1 msk olja

8 potatisar

2 morötter

1/2 pkt saffran

1,2 l grönsaksbuljong

Bröd

Skär purjolöken i tunna skivor. Fräs purjolök och fänkålsfrö i olja i en gryta. Tillsätt potatisarna och morötterna skurna i bitar samt saffran och buljong. Låt soppan koka i 20–30 minuter, tills potatisen är mjuk.

Servera med bröd.

En portion ger 407 kalorier.

Mexikansk gryta med avokadoröra

400 g lövbiff eller strimlad biff

1 msk olja

2 vitlöksklyftor

1 röd chilifrukt

1 msk pressad citron (till marinad)

2 gula lökar

1 röd paprika

1 gul paprika

4 blekselleristjälkar

200 g champinjoner

1 tsk spiskummin

2 krm chilipeppar

Salt och peppar

1 avokado

1/2 dl gräddfil

1 tsk pressad citron (till avokadoröran)

Ris

Skär köttet i strimlor. Blanda kött, olja, pressad vitlök, finhackad chilifrukt och citronsaft i en liten plastpåse. Lägg i köttet och låt det marineras i minst 1 timma. Skär löken i halvor och därefter i skivor. Skär paprika och blekselleri i tunna strimlor. Skär svampen i skivor. Stek köttet i en stekgryta, hälften åt gången. Tillsätt lök, paprika, blekselleri och champinjoner. Stek så att grönsakerna blir mjuka.

Smaksätt med spiskummin, chilipeppar, salt och peppar.

Mosa avokadon och blanda med gräddfil, citron, salt och peppar. Servera med ris. En portion ger 475 kalorier.

Karibisk kokosgryta

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

1 chilifrukt

5 stora potatisar

1 stor squash

2 röda paprikor

200 g champinjoner

2 msk färsk riven ingefära

3 dl kokosmjölk

2 dl grönsaksbuljong

Salt och peppar

Bröd

Hacka löken. Fräs den i olja i en gryta. Hacka chilifrukten i små bitar. Dela potatis, squash, paprika och champinjoner i inte alltför små bitar.

Tillsätt grönsaker, ingefära, kokosmjölk och buljong till grytan. Låt koka tills potatisen är mjuk, cirka 20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med bröd.

En portion ger 386 kalorier.

Grön lasagne med två sorters sås

3/4 dl vetemjöl

6 dl mjölk

2 msk margarin

1 dl riven ost (17 procent fett)

Salt och peppar

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

200 g champinjoner

1 msk olja

1 burk krossade tomater

1 tsk basilika och oregano

250 g keso

10 lasagneplattor

4 tomater

Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en rostfri kastrull. Tillsätt resten av mjölken och koka i 5 minuter. Tillsätt margarin, ost, salt och peppar.

Hacka den gula löken och vitlöken och skär svampen i skivor. Fräs lök och svamp i olja i en kastrull. Tillsätt tomater, örtkryddor, salt och peppar.

Varva ostsås, tomatsås, keso och lasagneplattor i en form. Börja och sluta med ostsås.

Stek i ugn i 225 grader 30–40 minuter. Servera med tomatklyftor.

En portion ger 539 kalorier.

Senapsfylld strömming

400 g rensad strömming

1 dl kesella (10 procent fett)

1 1/2 msk stark skånsk senap

2 msk finklippt gräslök

Salt och peppar

2 msk ströbröd

250 g lättkokta grönsaker

Pressad potatis

Bröd

Blanda kesella, senap, gräslök, salt och peppar. Fyll fisken med röran och rulla ihop. Lägg fisken i en smord form.

Bred eventuellt överbliven kesellaröra ovanpå strömmingen. Strö därefter på ströbröd och stek fisken i ugn i 225 grader cirka 20 minuter.

Servera med pressad potatis, lättkokta grönsaker och bröd.

En portion ger 441 kalorier.