Åh, vilket party!

1 av 4 | Foto: Thomas Johansson
Kycklingben och serranoskinka runt mango
HÄLSA

Samla ihop vännerna och fira att våren äntligen är här.

Upptäck tillsammans hur enkelt det är att lyfta en rätt med kryddor som salvia och citron.

Hälsa bjuder på lättlagad smalmat som räcker till många gäster.

Tillsammans med ett glas rödvin ger en portion av buffén 596 kalorier.

Valborgsbuffé

(10 personer)

Kycklingben med salvia och citron

*

Serranoskinka runt mango med örtagårdssås

*

Varm rödbetssallad med ekblad

*

Sallad med ädelost och valnötter

Serranoskinka runt mango 20 tunna skivor serrano- eller parmaskinka

1 mango

1 röd paprika

Skala mangon. Skär den i 10 långa stavar. Ta bort kärnhus och det vita på paprikan. Skär den i 10 långa stavar.

Rulla skinkskivorna runt mangon och paprikan.

Lägg upp på ett fat. Servera med örtagårdssås.

Örtagårdssås

3 dl gräddfil

200 g djupfryst spenat

2 vitlöksklyftor

1/2 dl finklippt gräslök

1 krm vinäger

örtsalt

peppar

en nypa socker

Tina spenaten och koka bort vätskan, låt svalna. Blanda med gräddfil, pressad vitlök, gräslök, vinäger, örtsalt, peppar och socker. Låt stå kallt i någon timma.

Sallad med ädelost och valnötter

3 askar blandad sallad

150 g ädelost

50 g valnötter

1 msk olivolja

Lägg ut salladen på ett stort fat. Smula osten över salladsbladen. Hacka valnötterna och strö dem sedan salladen. Ringla över lite olja.

Kycklingben med salvia och citron

20 kycklingben

1/2 kruka med färsk salvia

rivet citronskal från 1 citron

1–2 finhackade röda chilifrukter

1 msk olja

1 tsk salt

2 krm peppar

Lägg kycklingben, finhackad salvia, det rivna citronskalet, finhackad chilifrukt, olja, salt och peppar i en plastpåse. Marinera kycklingbenen i minst 1 timma. Stek dem i en långpanna i 225 grader i 30–40 minuter. Vänd dem efter halva stektiden.

Varm rödbetssallad med ekblad

1,5 kg rödbetor

2 msk olivolja

salt

1 dl riven torkad parmesan

1 ekbladssallad

Tvätta och dela rödbetorna i klyftor (skala dem inte!)

Lägg dem i en långpanna. Ringla över lite olja och salta.

Stek i 225 grader i 30–40 minuter.

Strö över den rivna parmesanosten när det är 10 minuter kvar av stektiden.

Lägg upp rödbetorna tillsammans med ekbladssallad i en skål.

Kristina Eriksson