Läs, laga och njut!

1 av 5 | Foto: Thomas Johansson
Quorn- och spenatgratäng
HÄLSA

Varsågod, här kommer en härlig samling goda, gröna, smala recept från Hälsas matexpert Kristina Eriksson. Alla recept är beräknade för fyra portioner.

Smaklig måltid!

Quorn- och spenatgratäng

2 hackade gula lökar

2 hackade vitlöksklyftor

300 g quornfärs

1 msk olja

Salt och peppar

2 dl lätt crème fraiche

300 g champinjoner i skivor

1 gul paprika i bitar

225 g hel spenat

Salt och peppar

4 tomater i skivor

3/4 dl riven torkad parmesanost

Sallad på 1 ask blandad sallad, 10 cocktailtomater, 1 rödlök och 1/2 gurka

Fräs quorn och all lök i olja. Salta och peppra. Rör i crème fraiche. Lägg blandningen i en ugnsfast form. Lägg på svamp och paprika. Tina spenaten i en kastrull och låt vätskan koka bort. Lägg spenaten ovanpå. Salta och peppra. Täck med tomatskivor och strö på parmesanost. Stek i ugn i 225 grader 20–25 minuter. Servera med salladen.

En portion ger 390 kalorier.

Rotfruktspytt med stekt ägg

4 morötter

1 bit kålrot

1 stor palsternacka

4 stora potatisar

1 squash

2–3 msk margarin

Salt och peppar

2 finhackade rödlökar

2 vitlöksklyftor

4 ägg

Inlagda rödbetor

Bröd

Skär rotfrukter och squash i små tärningar. Stek i margarin i en stekpanna, lite i taget, tills allt fått färg. Salta och peppra. Stek rödlöken. Lägg allt i en långpanna och stek i ugn i 200 grader 15 minuter. Tillsätt pressad vitlök. Servera med stekta ägg, rödbetor och bröd.

En portion ger 448 kalorier.

Matig avokado- och bönsallad

4 dl små vita bönor som blötlagts över natten i rikligt med vatten

1 grönsaksbuljongtärning

2 dl matlagningsyoghurt

1 dl finhackad basilika

1 dl finhackad oregano

4 salladslökar i bitar

1/2 gurka i tärningar

1 tsk örtsalt

1/2 finhackad isbergssallad

4 tomater i bitar

1 avokado i fjärdedelar

Koka bönorna i vatten så det täcker, med en buljongtärning, cirka en timma. Häll av vattnet. Låt bönorna svalna. Blanda dem med yoghurt, basilika, oregano, salladslök, gurka och örtsalt. Lägg salladen på fyra tallrikar. Lägg bönröran på, sedan tomater och avokado.

En portion ger 530 kalorier.

Risotto med flagad parmesanost

1 stor röd paprika

2 blekselleristjälkar

1 gul lök

100 g champinjoner

1 msk margarin

2 1/2 dl basmatiris

1/2 pkt saffran

Eventuellt 1 dl vitt matlagningsvin eller torrt vitt vin

4 dl vatten + grönsaksbuljong

1 burk kronärtskocksbottnar

1 burk sparris

100 g stark ost, till exempel parmesan

Bröd

Dela paprikan och sellerin i bitar. Hacka löken och skiva svampen. Fräs allt i margarinet i en gryta. Tillsätt ris, saffran, vin, vatten och buljongtärning. Låt koka i 10 minuter.

Skär kronärtskocksbottnarna i små tärningar och dela sparrisen i mindre bitar. Blanda i det och låt det bli varmt. Toppa med flagad ost.

Servera med bröd.

En portion med bröd ger 447 kalorier.

Parmesangratinerad aubergine

1 aubergine

2 små squash

3 röda lökar

4 stora tomater

2 msk olivolja

Couscous eller ris

Bröd

Kryddblandning:

Några droppar olivolja

75 g färsk riven parmesan

1 kruka färsk finhackad oregano

2 stora pressade vitlöksklyftor

1–2 tsk örtsalt

Skiva aubergine, squash, lök och tomat. Salta lite på auberginen. Torka av vätskan efter några minuter. Vänd skivorna och gör likadant på andra sidan. Lägg grönsakerna tätt i en ugnssäker form. Ringla över olivolja. Stek i 225 grader i en dryg timma. Bred kryddblandningen över grönsakerna. Gratinera i 250 grader cirka 15 minuter. Salta. Ät med bröd och couscous eller ris.

En portion ger 462 kalorier.