1 av 5
Ostronskivling på thailändskt vis
HÄLSA

Ostronskivling på thailändskt vis (veganrätt)

400 g ostronskivling eller shiitake (finns i välsorterade mataffärer)

1 purjolök

1 gul paprika

1 röd paprika

2 msk olivolja

1 tsk ingefära

1 tsk röd curry, thailändsk

2 dl kokosmjölk

Salt

Nudlar

Dela svampen i bitar och skär purjolöken tunt. Skär den gula och röda paprikan i bitar. Woka allt i oljan i en wokpanna – börja med svampen, tillsätt sedan purjolöksskivorna och till sist paprikabitarna.

Krydda med ingefära och curry och låt det fräsa med en stund.

Tillsätt kokosmjölken och smaka av med salt. Servera med nudlar.

En portion ger 400 kalorier.

Frittata med grönsaker och fetaost

150 g champinjoner

1 gul paprika

1 röd paprika

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

1/2 tsk italiensk salladskrydda

75 g fetaost

Några svarta oliver

6 ägg

3 msk vatten

Eventuellt peppar

Sallad på gurka, tomat, solrosskott och isbergssallad

Bröd

Skiva svampen. Ansa paprikan och dela i bitar. Pressa vitlöken. Fräs allt i oljan i en ugnssäker stekpanna. Krydda med salladskryddan. Smula över fetaosten och strö på oliverna.

Vispa ihop ägg och vatten. Häll det över grönsakerna. Stek i ugn i 20 minuter i 200 grader. Servera med sallad och bröd.

En portion ger 493 kalorier.

Saffranscouscous med yoghurtsås

2 msk olivolja

1 purjolök

2 morötter

1 squash

1 röd paprika

1 gul paprika

1 broccolikvist

2 –3 pressade vitlöksklyftor

2 msk sweet chilisås

1/2 tsk salt

2 krm peppar

3 dl couscous

3 dl vatten

1/2 buljongtärning

1/2 paket saffran

1 dl svarta oliver

Bladpersilja eller färsk basilika

4 dl mild yoghurt

1 tsk äppelcidervinäger

1/2 tsk italiensk salladskrydda

Skär lök, paprika, broccoli och squash i stora bitar och morötterna i stavar. Fräs i olja. Krydda med vitlök, chilisås, salt och peppar. Koka upp vattnet till couscousen, tillsätt buljongtärning och saffran. Lägg i couscousen, lägg på ett lock och ställ åt sidan i 5 minuter. Blanda i grönsakerna. Garnera med oliver och persilja. Blanda yoghurt, vinäger och salladskrydda till en sås.

En portion ger 401 kalorier.

Kikärtsbiffar med basilikatzatziki

150 g rotselleri

4 morötter

1 palsternacka

1 röd lök

1 vitlöksklyfta

1 burk kikärter (eller 2 dl kikärter som blötlagts 8 timmar och kokats 1 dryg timma i vatten med salt, 1/2 gul lök och 2 lagerblad)

1 tsk örtsalt

50 g ruccola

2 msk olja (till biffarna)

8–9 potatisar

1 msk olja (till potatisen)

5 dl mild yoghurt

2 pressade vitlöksklyftor

Lite äppelcidervinäger

1/2 kruka hackad basilika

6 hackade soltorkade tomater

Salt och peppar

Skala och skär rotfrukterna i små bitar. Koka dem mjuka. Hacka lök, rotfrukter, kikärter, örtsalt och ruccola i matberedare några sekunder. Forma 12 biffar och stek i olja. Skala och klyfta potatisen. Lägg den i en ugnsfast form, häll på olja och salta. Stek i ugn i 225 grader 40 minuter. Låt yoghurten rinna av i kaffefilter 1 timma. Blanda i vitlök, vinäger, basilika och tomater. Salta och peppra.

En portion ger 556 kalorier.

Cannelloni med spenat och keso

400 g hackad fryst spenat

250 g keso

1 dl riven ost (17 procent fett)

Salt och peppar

2 hackade gula lökar

1 hackad vitlöksklyfta

1 msk olivolja

1 burk krossade tomater

1 lagerblad

1 tsk oregano

1 tsk socker

10 cannellonirör eller 10 (helst färska) lasagneplattor

1 dl riven ost (att toppa med)

Sallad på 2 grovt rivna morötter, 1 klyfta finhackad vitkål, 1 msk olivolja, några droppar citron och italiensk salladskrydda

Bröd

Tina spenaten i en kastrull tills det mesta av vätskan kokat bort. Låt svalna. Tillsätt keso, ost, salt och peppar. Fräs all lök i oljan i en kastrull. Tillsätt tomater, lagerblad, oregano, socker, salt och peppar. Koka 5–10 minuter. Fyll cannellonirören med spenatfyllningen (torkade plattor kokas först två och två i vatten tills de går att böja). Lägg de fyllda rören i en smord form. Häll tomatsåsen över. Avsluta med riven ost. Stek i ugn i 225 grader 20–30 minuter. Ät sallad och bröd till.

En portion ger 509 kalorier.