1 av 4
Saffranspasta med brysselkål
HÄLSA

Svamp- och lökpaj med sallad

Pajdeg:

2 1/4 dl vetemjöl

50 g margarin

1 dl kesella (1 procent fett)

Fyllning:

3 dl torkad svamp

1/2 purjolök

2 hackade röda lökar

2 msk margarin

Salt och peppar

100 g riven lättost

2 ägg

2 dl mjölk

1/2 tsk italiensk salladskrydda

Sallad:

Salladsblad

1 fint skuren rödlök

Svarta oliver och färsk oregano

Lägg den torkade svampen i vatten i 1–2 timmar. Mixa vetemjöl och margarin i matberedare. Tillsätt kesellan och kör i någon sekund till en deg. Låt vila svalt i 30 minuter. Kavla ut degen och lägg i en smord pajform. Förgrädda i 225 graders ugn i 10 minuter. Fräs löken i margarin och tillsätt svampen. Salta och peppra och lägg röran i svampskalet. Vispa ägg, mjölk och salladskrydda och häll över. Toppa med riven ost. Grädda i 30 minuter. Servera med salladen.

En portion ger 532 kalorier.

Kikärtsgryta med curry och äpple (veganrätt)

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 tsk spiskummin

2 tsk curry

1 msk olja

1 burk krossade tomater

2 söta äpplen

2 bananer

2 burkar kikärter

Citron

Bladpersilja

2 dl yoghurt naturell (ej för vegan)

Couscous

Hacka all lök. Fräs den i olja i en kastrull. Tillsätt spiskummin, curry och krossade tomater. Låt koka någon minut. Finfördela äpplen och bananer och tillsätt det till grytan tillsammans med sköljda kikärter. Pressa i lite citron. Garnera med persilja.

Servera med couscous och eventuellt yoghurt.

En portion ger 501 kalorier.

Saffranspasta med brysselkål

300 g pasta, till exempel penne

1 rödlök

1 vitlöksklyfta

1 msk olja

1 pkt saffran

2 msk tomatpuré

2 dl kaffegrädde

1/2 tsk torkad basilika

200 g brysselkål

100 g fetaost (16 procent fett)

Koka pastan i mycket vatten. Hacka rödlöken och vitlöken. Fräs den i oljan i en kastrull. Tillsätt saffran, tomatpuré och kaffegrädde. Låt såsen koka ihop i några minuter.

Tillsätt den torkade basilikan och blanda sedan såsen med pastan.

Servera pastan och såsen med lättkokt brysselkål och smulad fetaost.

En portion ger 409 kalorier.

Pizza med paprika och ruccola

Deg:

1/4 pkt jäst

2 dl fingervarmt vatten

1/2 dl mjölk

1/2 tsk salt

1 msk olja

4–5 dl vetemjöl

Smula jästen. Tillsätt vatten och rör ut jästen med en träslev. Tillsätt mjölk, salt, olja och 4 dl mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Jäs i 1–2 timmar under bakduk.

Tomatsås:

1 gul hackad lök

1 msk olja

1 burk krossade tomater

1 tsk strösocker

1/2 tsk basilika

1/2 tsk oregano

Salt och peppar

Fräs löken i olja i en kastrull. Tillsätt övriga såsingredienser och låt småputtra 10 minuter.

Fyllning:

6 tomater i skivor

2 gula paprikor i skivor

2 röda lökar i skivor

2 pressade vitlöksklyftor

200 g lagrad ost (17 procent fett)

50 g ruccola (till garnering)

Basilika och oregano

Arbeta degen och kavla ut till fyra pizzor. Lägg dem på pappersklädda plåtar. Lägg på sås, grönsaker och all lök. Lägg riven ost överst. Stek i ugn i 250 grader 10–15 minuter. Strö på ruccola och kryddor.

En portion ger 576 kalorier.

Potatissallad

1 kg fast tvättad potatis, till exempel Asterix

1/2 gurka

1 ask delade cocktailtomater

1/2 huvud isbergssallad

1 tunt klyftad rödlök

12 st svarta oliver

2 msk olivolja

100 g fetaost (16 %)

4 kokta ägg i halvor

Koka potatisarna med skalet på. Skala dem när de svalnat något och skär i tärningar. Skär gurkan i tjocka skivor och därefter i halvmånar. Blanda alla grönsakerna i en skål. Droppa över olja. Smula över fetaost. Servera tillsammans med äggen.

En portion ger 460 kalorier.