1 av 5
Rödbetor i ugn
HÄLSA

Rödbetor i ugn

1 kg rödbetor

1 msk olivolja (till rödbetorna)

1/2 tsk örtsalt

150 g fetaost

125 g keso

1 tsk olivolja (till olivröran)

1 dl gröna oliver

Tvätta rödbetorna, men behåll skalet. Dela dem i halvor och lägg i en ugnsfast form. Pensla med olja. Salta. Ugnsbaka rödbetorna i 225 grader i 30–40 minuter.

Kör fetaost, keso och olivolja i en matberedare så att osten blir slät. Hacka oliverna och blanda dem i röran.

Servera rödbetorna varma med röran.

En portion ger 306 kalorier.

Lasagne med ostronskivling

200 g shiitake

200 g ostronskivling

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

4 msk vetemjöl

8 dl mellanmjölk

1/2 buljongtärning

1/2 tsk salt

2 krm svartpeppar

1 msk pressad citron

1 liten squash

3 tomater

250 g broccoli

Cirka 10 lasagneplattor

100 g riven mager ost (17 procent fett)

Sallad på 4 tomater, solrosskott och örtsalt

Tärna svampen och stek hälften åt gången i lite olja. Hacka och fräs löken. Lägg svamp och lök i en kastrull och strö mjölet över. Rör. Tillsätt mjölken. Låt koka 10 minuter. Tillsätt buljong, salt, peppar och citron. Skala och riv squash grovt. Låt den koka med såsen någon minut. Finfördela tomaterna. Skiva broccolin tunt. Varva sås, tomater, broccoli och lasagneplattor i en smord form. Börja och sluta med sås. Toppa med ost. Stek i 225 grader 35–40 minuter. Ät med sallad.

En portion ger 532 kalorier.

Paj med kesella och broccoli

3 dl vetemjöl

50 g margarin

1 dl kesella (1 procent fett)

1/2 dl kallt vatten

1 krm salt

1 broccolikvist

200 g cocktailtomater

4 små rödlökar

3 ägg

2 1/2 dl standardmjölk

1/2 dl frysta eller färska örter

1 tsk örtsalt

100 g lagrad ost (17 procent fett)

Sallad gjord på 3 tomater, ekblads- eller isbergssallad och fint skuren purjolök

Kör mjöl och margarin i matberedare några sekunder. Tillsätt kesella, vatten och salt. Kör ytterligare någon sekund till en deg. Låt vila kallt en timma.

Kavla degen och lägg i en pajform (20 cm). Nagga och förgrädda i 200 grader 10–15 minuter. Dela broccolin i bitar och löken i fjärdedelar. Lägg dem tillsammans med tomaterna i det förgräddade pajskalet. Vispa ihop ägg, mjölk, örter och örtsalt i en bunke och häll det över grönsakerna. Riv osten och lägg den överst. Grädda i 200 grader cirka 30 minuter.

Servera med sallad.

En portion ger 500 kalorier.

Fyllda tomater med tabbouleh

8 stora tomater

150 g färsk spenat

1 hackad gul lök (till fyllning)

2 hackade vitlöksklyftor

100 g champinjoner

1 msk olivolja

1 tsk örtsalt

120 g skivad mozzarella

6 blad av roman- eller isbergssallad

1 gul lök (till tabbouleh)

1 färsk chilipeppar

2 avokador

1 dl vetekross

1/2 dl vatten

1 msk olivolja

1 msk saft av en citron

1 msk vatten

Finklippt persilja

Paprikapulver

Salt

Bröd

Skär av lock på tomaterna. Gröp ur dem. Hacka spenat och fräs tillsammans med gul lök, vitlök och finskuren svamp i olja i en kastrull. Salta. Fyll tomaterna med spenat- och svampblandningen. Lägg ostskivorna ovanpå. Lägg på locken. Stek i en ugnsfast form i 225 grader 15–20 minuter.

Lägg vetekrosset i blöt i 1/2 dl vatten i 10 minuter. Dela avokadon i tärningar. Skär sallad, lök och chilipeppar i små bitar och blanda med avokado, vetekross, olja, citron, vatten, persilja, paprikapulver och salt. Salladen ska smaka mycket paprika. Ät bröd till.

En portion ger 480 kalorier.

Moussaka på vegetariskt vis

1 hackad gul lök

1 hackad vitlöksklyfta

1 msk olja

1 dl röda linser

3 dl vatten

2 msk tomatpuré

Klippt färsk koriander

Örtsalt

2 medelstora auberginer

Salt

2 msk olja

4 skivade tomater

Sallad på 2 fint skurna morötter, 1 äpple och några droppar pressad apelsin

Bröd

Sås:

1 1/2 msk vetemjöl

Knappt 4 dl mjölk

1 ägg

Salt och peppar

2 dl riven ost (17 procent fett)

Fräs all lök i olja i en kastrull. Tillsätt linser, vatten och tomatpuré. Låt koka till en gröt, cirka 30 minuter. Tillsätt koriander och örtsalt. Skiva auberginerna tunt, lägg dem på en skärbräda och strö på salt. Torka av vattnet som bildats. Vänd skivorna och gör likadant på andra sidan. Stek dem i olja. Blanda mjöl och mjölk i en kastrull. Koka under omrörning 5 minuter. Rör i ägg och ost. Salta och peppra. Hetta upp, men låt inte koka. Varva linsröra, aubergine- och tomatskivor i en smord form. Bred såsen på. Stek i ugn i 225 grader 40 minuter. Ät sallad och bröd till.

En portion ger 556 kalorier.