Smårätter

1 av 4
Olivfylld paprika
HÄLSA

Olivfylld paprika

4 medelstora paprikor

Cirka 40 svarta oliver i vatten

2 msk kapris

1/2 purjolök

2 vitlöksklyftor

1 msk olja

1 tsk rosmarin

2 dl riven ost (12 procent fett)

Dela paprikorna i halvor. Ansa dem. Lägg dem i en ugnssäker form och baka i 250 grader i 10 minuter. Hacka oliver, kapris och purjolök. Fräs löken i oljan. Pressa i vitlöksklyftorna. Blanda oliver, kapris, lök och rosmarin. Fyll paprikahalvorna. Strö över osten.

Gratinera i ugn, 250 grader i 10 minuter.

Två paprikahalvor ger 142 kalorier.

Grönsaker i ugn (veganrätt)

2 röda lökar

2 gula lökar

400 g färska champinjoner

2 röda paprikor

2 gula paprikor

16 minimajs

4 tomater

1 broccolikvist

4 stora eller 8 små rödbetor

2 msk olivolja

4 tsk färsk timjan eller 2 tsk torkad

2 pressade vitlöksklyftor

Örtsalt

Dela lök, svamp och grönsaker i stora bitar och lägg i en ugnsfast form. Strö över timjan, olja, vitlök och örtsalt. Baka i 200 graders ugnsvärme i cirka 30 minuter.

En portion ger 318 kalorier.

Grönt med pesto

1 msk margarin

2 gula paprikor

2 röda paprikor

3 morötter

2 röda lökar

400 g färsk broccoli

Grönkålspesto:

1 1/2 dl fryst förvälld grönkål

1 liten fint hackad schalottenlök

3/4 dl finhackad sötmandel

1 1/2 dl riven ost (17 procent fett)

Peppar, örtsalt

1 msk smält margarin

Smält margarinet i en långpanna i ugnen. Rör ihop pestoingredienserna. Skär övriga grönsaker i bitar, lägg dem i pannan och baka i 225 grader i 30 minuter. Blanda peston med de varma grönsakerna.

En portion ger 315 kalorier.

Ädla rödbetor

1 kg rödbetor

1 msk margarin

Salt

50 g ruccolasallad

75 g ädelost

Tvätta rödbetorna och lägg dem i en smord ugnsfast form. Salta. Baka rödbetorna i ugnen i 225 grader en timma. Dela dem i klyftor – men du behöver inte ta av skalet, det kan vara kvar.

Varva rödbetsklyftorna och ruccolasalladen i en skål. Smula över ädelosten.

Servera rödbetorna varma som förrätt, tilltugg eller som en av flera rätter i en vegetarisk buffé.

En portion ger 210 kalorier.