Veckans dessert

HÄLSA
KJempegott. Fira 17 maj med en läcker glasstårta fylld av mandel och knaprig daim.
KJempegott. Fira 17 maj med en läcker glasstårta fylld av mandel och knaprig daim.

Norsk iskake

10 bitar

Botten:

3 äggvitor

1 1/2 dl socker

100 g skållad och hackad sötmandel

Fyllning:

3 äggulor

1 dl socker

2 1/2 dl mellangrädde

1 dubbeldaim

Gör så här: Norrmännen älskar söta kakor och tårtor. Pröva den här fantastiskt goda norska glasstårtan!

Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt socker och sötmandel försiktigt. Häll upp smeten i en smord och mjölad rund form med löstagbar botten, ca 23 cm i diameter. Grädda i 175 grader i 30-35 minuter. Låt mandelbottnen svalna. Vispa gulor och socker vitt och poröst. Tillsätt vispad grädde och hackad daim. Lägg gräddfyllningen ovanpå mandelbottnen (som fortfarande är i formen). Sätt in i frysen i minst 4 timmar.

Recept: Kristina Eriksson Foto: Thomas Johansson