Det ska vi fira!

laga norskt på syttende maj

1 av 3 | Foto: Thomas Johansson
Torsk i bacon med citronpotatis
HÄLSA

På torsdag är det den sjuttonde maj. Då firar norrmännen sin nationaldag med buller och bång.

Varför ska vi svenskar vara sämre?

Vi firar också, med norsk god mat.

Örtmarinerad lax med ratatouille

4 port

500 g lax i 4 bitar

1 dl matlagningsyoghurt

1 tsk senap

2 msk finhackad gräslök

2 msk finhackad basilika

2 msk finhackad persilja

Salt och peppar

Fänkålsratatouille:

1 rödlök

2 fänkål

1 msk olja

2 vitlöksklyftor

1 dl vitt matlagningsvin

1 tsk fänkålsfrö

Pasta

Blanda yoghurt, senap, gräslök, basilika, persilja, salt och peppar i en plastpåse. Lägg i fisken och marinera den i 3–4 timmar. Stek laxen i en ugnsfast smord form i 225 grader i 15 minuter. Fänkålsratatouille: Dela rödlök och fänkål i halvor. Skär halvorna i tunna skivor. Fräs i olja i en kastrull. Tillsätt pressad vitlök, vin och fänkålsfrö. Låt grönsakerna koka på svag värme tills fänkålen är mjuk. Servera med pasta.

En portion ger 585 kalorier.

Torsk i bacon med citronpotatis

4 port

500 g torsk i 4 filéer

8 skivor bacon

salt och peppar

Klyftpotatis:

10 potatisar

1 msk margarin

salt

1 dl finklippt persilja

Finrivet citronskal från 1 citron

Sallad på 3 tomater, några sockerärter, 100 g ruccola och 1 msk olivolja

Lägg baconskivorna 2 och 2 bredvid varandra på en skärbräda. Lägg torskfiléerna ovanpå baconen. Salta och peppra. Rulla ihop så det blir 4 rullar. Knyt ett snöre runt varje.

Stek i stekpanna runt om så att de får färg. Stek färdigt i 175 grader i 15 minuter.

Klyftpotatis: Skala och klyfta potatisen. Lägg klyftorna tillsammans med margarin i en ugnsfast form. Salta. Stek i 225 grader i 30-40 minuter. Tillsätt persilja och citronskal när det är 10 minuter kvar. Servera med sallad.

En portion ger 500 kalorier.

Lammkotletter med potatisgratäng

4 port

8 lammkotletter

Några kvistar färsk eller torkad rosmarin

Salt och peppar

1 msk margarin

Potatisgratäng:

1 purjolök

1 msk margarin

8 stora potatisar

6 dl mjölk

2 dl kaffegrädde

2 vitlöksklyftor

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

Sallad på 1 apelsin, 2 salladslökar, 1/2 gurka och 1 ekbladssallad

Gnid in kotletterna med finhackad rosmarin, salt och peppar.

Stek dem i 3–4 minuter på varje sida.

Potatisgratäng: Skär purjolöken i tunna skivor. Fräs dem i margarin i en gryta. Tillsätt skivad potatis, mjölk, grädde, finhackade vitlöksklyftor, salt och peppar. Koka i ca 15 minuter.

Häll upp potatisblandningen i en smord form och grädda i 225 grader i 30–40 minuter.

Servera med sallad. En portion ger 590 kalorier.

Kristina Eriksson