Ladda långsamt…

med rätt kolhydrater mår kroppen bättre

1 av 3 | Foto: Thomas Johansson
Kikärts-och ädelostsås med ris
HÄLSA

De långsamma kolhydraterna gör att du känner dig mätt längre samtidigt som blodsocker och insulin hålls på jämn nivå.

Så satsa på långsamma kolhydrater – det vinner du på

i längden.

Frukost

1 port

Häll upp 2 dl yoghurt i en tallrik. Skiva i 5 jordgubbar och 1/2 nektarin. Strö på 3 msk müsli.

Dela en stor skiva osötat solrosbröd i 2 bitar.

Lägg på ruccolasallad, 1 skiva skinka och 2 tomatskivor på en av brödbitarna.

Toppa med groddar och färsk basilika. Lägg på den andra brödskivan som ett lock.

Servera kaffe eller te till.

Frukosten ger 390 kalorier.

Kikärts- och ädelostsås med ris

4 port

2 dl torkade kikärter

1/2 buljongtärning

300 g champinjoner

1/2 purjolök eller 4 salladslökar

1 msk margarin

1 msk vetemjöl

3 dl mjölk

100 g ädelost

100 g gröna ärter

Salt

Grovmalen svartpeppar

Ris eller pasta

Sallad på ruccola, 3 tomater, rödlök

Lägg kikärterna i blöt över natten. Byt vatten och koka dem tillsammans med buljongtärningen tills de är mjuka, cirka 1–1 1/2 timma. Dela svampen i halvor och skär löken i fina skivor. Fräs svamp och lök i margarin i en kastrull. Strö över mjölet. Späd med mjölken och smula i osten som får smälta i såsen. Koka såsen i 5 minuter. Tillsätt kikärter och gröna ärter och låt såsen koka ytterligare några minuter. Salta och peppra. Servera med ris eller pasta samt sallad.

En portion ger 531 kalorier.

Biff med soltorkad tomat och pasta

4 port

Biffar:

400 g nötfärs

6 avrunna soltorkade tomater

2 vitlöksklyftor

1/2 dl finhackad basilika

1/2 tsk salt

2 krm svartpeppar

1 msk margarin

Ratatouille:

1 gul lök

1 röd lök

2 vitlöksklyftor

3 paprikor, gärna olika färger

1 squash

1 liten bit rotselleri

2 msk olivolja

2 burkar krossade tomater

1 tsk timjan

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Pasta

Blanda färs, finhackade tomater, pressad vitlök, basilika, salt och peppar i en bunke.

Forma till 8 biffar. Stek i margarin eller olja.

Ratatouille: Skär löken i skivor. Dela paprikorna i bitar, squashen i halvmånar och rotsellerin i tärningar. Fräs alla grönsaker i olja i en stekgryta. Tillsätt krossade tomater, timjan, salt och peppar. Låt koka i 10 minuter.

Servera med pasta.

En portion ger 590 kalorier.