Dagens namn: Simon, Simone
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Hälsa

Tinnitus kan bero på spända nackmuskler

Ett ingrepp hos tandläkaren kan ta bort öronsuset

Tinnitus behöver inte komma från örat.

Ibland orsakas ljuden av muskelspänningar i käke, nacke och rygg.

Amerikanska forskare har nyligen visat att det finns en nervkoppling mellan spända tuggmuskler och hörselbanorna i hjärnstammen. Många med tinnitus kan själva påverka ljuden i örat med nack- och käkrörelser. Behandlingen av dessa patienter går därför ut på att minska muskelspänningen i tuggmuskler och nacke.

Hur ofta tinnitus är en följd av en bullerskada och hur ofta den beror på spända muskler vet ingen. Man vet bara att tinnitusfallen ökar och att det förmodligen beror på stress.

"En fjärdedel blir helt bra"

Assar Bjorne, övertandläkare vid YTS- enheten (Yrsel, Tinnitus, Smärta) i Ystad, upptäckte tidigt att patienter som led av tinnitus blev tillfälligt befriade från ljudet när de bedövades i käken. Han har vidareutbildat sig i öronsjukdomar och tar i dag emot tinnituspatienter från hela landet. Många av dem lider också av Ménières sjukdom, yrsel och smärta i huvud och käkar.

- En fjärdedel av mina patienter blir helt bra, hälften får sin tinnitus lind- rad och en fjärdedel går jag bet på. När det gäller yrsel botas åtta-nio av tio.

Spänningar i käken en orsak

- Om patienten pressar tänder under sömnen är tinnitusen ofta värst på morgonen.

Vi människor uttrycker känslor med munnen, också när vi är tysta. Vid hård psykisk belastning pressar vi ofta ihop käkarna. Då uppstår spänningar som kan ge en rad symtom, bland annat yrsel och tinnitus.

- Det är viktigt att patienten själv förstår sambandet, säger Assar Bjorne. Och att han eller hon blir väl omhändertagen.

Justerar bettet

En stressad läkare kan göra läget värre för tinnituspatienten som ofta redan är orolig, sover illa och har ont.

Assar Bjornes behandling går ut på att justera bettet om det behövs och att räta upp halskotpelaren. Patienten får lära sig att sitta och stå rätt och att stretcha musklerna.

"Man måste titta på ett vidare område"

Han samarbetar också med ortopediskt och medicinskt utbildade sjukgymnaster.

- Allt flera öronläkare inser att man måste titta på ett vidare område än bara örat om man vill bota eller lindra tinnitus, säger Assar Bjorne.

Barbro Ernemo

Stretching botar värken

Marja Estola-Partanen, finsk öronläkare i Imatra, anser att muskelspänningar i hals-nackregionen är en av de vanligaste anledningarna till tinnitus. Hon behandlar tinnitus dels med bedövning och dels med kylspray kombinerat med stretchning av så kallade triggerpunkter, hårda och ömmande punkter i musklerna.

Marja Estola-Partanen letar upp triggerpunkterna och sprutar in bedövning i dem eller sprayar med etylklorid (kylspray) som minskar smärtan. Därpå stretchar hon muskeln.

– Det är svårt att göra det här själv. Man behöver hjälp av någon, säger hon.

Marja Estola-Partanen vill gärna att en anhörig eller vän till patienten är med vid behandlingen och lära sig muskelstretchning.

– Sedan kan patienten få hjälp utan att gå till doktorn.

Resultaten av Marja Estola-Partanens tinnitusbehandlingar är skiftande.

– Ju kortare tid patienten haft sin tinnitus desto bättre resultat får jag. De allra flesta upplever lindring eller blir helt bra. En del patienter får tillbaka sin tinnitus. På en kvinna kom den tillbaka efter sju år. Hon fick en ny behandling. Andra behöver behandling varje år.

– Tinnitus är ett tecken på att något är fel, en varningssignal: ”Nu kör du för hårt!” säger Marja Estola-Partanen.

Barbro Ernemo

Här är fler behandlingar

 Tinnitus är en svårbehandlad åkomma och det florerar en rad mer eller mindre seriösa metoder. Många av dem går ut på att få patienten att stå ut med ljudet genom avslappningsövningar. Patienten ska lära sig att bortse från det ständiga ljudet i örat/öronen.

 Akupunktur prövas också mot tinnitus.

 TRT- Tinnitus Retraining Therapy är en metod att omprogrammera upplevelsen av ljudet.

 Kognitiv terapi liknar TRT och lär patienten att leva bättre med tinnitusen. Man försöker också att maskera ljudet med andra ljud.

  Många mediciner ger tinnitus som biverkan. Till dem hör salicylsyra och vissa antibiotika.

Senaste nytt
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Hälsa

Visa fler
Om Aftonbladet