Heja Sverige!

Fira nationaldagen med en festmiddag

1 av 4 | Foto: Thomas Johansson
Tunnbrödrullar med lax
HÄLSA

På onsdag är det Sveriges nationaldag. Varför inte bjuda några vänner på en trerätters middag?

Både förrätt och efterrätt kan med fördel förberedas dagen innan.

Tunnbrödrullar med lax

2 skivor tunt tunnbröd

1 dl kesella (10 procent fett)

1 dl finhackad gräslök

Citronpeppar

200 g rökt eller gravad lax i tunna skivor

Gräslöksstrån

Salladsblad

Bred kesella på brödet. Strö på gräslök och peppar. Lägg på laxskivorna. Rulla ihop från långsidan. Lägg rullarna övertäckta i kylen i några timmar eller över natten. Skär dem sedan i 3 centimeter tjocka skivor. Garnera med gräslöksstrån och sallad.

En portion ger 101 kalorier.

Rostbiff med timjanspotatis och jordärtskockssås

1 kg rostbiff

Salt och grovkornig peppar

Snöre att binda upp steken med

Potatis

1,6 kg kokt färskpotatis

2 msk margarin

Finhackad färsk timjan

Salt

Sås

3 jordärtskockor i tärningar

1 dm finhackad purjolök

1 msk margarin

1/2 dl matlagningsvin

2-3 dl vatten

1/2 hönsbuljongtärning

1 dl kaffegrädde

Sky från steken

Salt och peppar

Lättfrästa grönsaker

100 g sockerärter

3 paprikor i fina stavar

4 morötter i fina stavar

1 msk margarin

Örtsalt

Bind upp steken så att den blir jämnstor. Gnid in den med salt och peppar. Stick i en stektermometer så att spetsen hamnar mitt i köttet. Lägg steken i en ugnsfast form och stek i 125 grader tills stektermometern visar 60 grader, cirka 1 1/4 timma. Låt steken vila insvept i folie i 15 minuter innan köttet skärs upp.

Stek potatisen i margarin. Strö på timjan. Salta.

Fräs skockor och purjolök i margarin i en kastrull. Tillsätt vin, vatten, buljong, grädde och sky. Koka tills skockorna är mjuka. Kör i en mixer tills såsen är slät. Salta och peppra. Servera med lättfrästa grönsaker.

En portion ger 493 kalorier.

Rabarberparfait

400 g rabarber i bitar

1/2 dl vatten

1 dl socker

4 äggulor

4 msk florsocker

4 dl lätt crème fraiche

100 g italienska skorpor eller svenska finskorpor

Citronmeliss

Koka rabarbern med vatten och socker tills den är mjuk. Häll av eventuell vätska. Låt rabarbern kallna. Vispa äggulor och florsocker vitt och pösigt. Tillsätt rabarber, crème fraiche och grovt hackade skorpor (spara lite skorpsmulor till garneringen). Frys in i en form som rymmer 1 liter i minst 4 timmar. Ta ut parfaiten en halvtimma före serveringsdags. Garnera med citronmeliss och skorpsmulor.

En portion ger 261 kalorier.

Kristina Eriksson