Njut av grön mat och hitta formen

1 av 2 | Foto: Thomas Johansson
Stekt halloumiost
HÄLSA

Lunch/middag

Marinerade bönor med mycket grönt

4 dl vita bönor (blötlagda över natten)

1 buljongtärning

Marinad:

1/2 finhackad rödlök

2 msk olivolja

saft från 1/2 pressad citron

1 tsk örtsalt

Grönt:

2 grovt rivna rödbetor

4 grovt rivna morötter

2 grovt rivna äpplen

1 dm gurka i tärningar

några purjolöksringar

1 knippe rädisor i skivor

Örtsås:

2 dl gräddfil

1/2 tsk örtsalt

finhackade blad från t ex oregano

4 kokta ägg

Koka de blötlagda bönorna i nytt vatten i buljong i ca 1 timma. Låt svalna. Ha i lök, olivolja, citron och örtsalt. Blanda ihop örtsåsen. Ät bönorna med finfördelade grönsaker, örtsås och ägg.

En portion ger 557 kalorier.

Quornpaella med sambalyoghurt

300 g quornfärs

2 finhackade vitlöksklyftor

1 msk olja

1/2 pkt saffran

salt och peppar

Grönsaker:

6 morötter i stavar

2 paprikor i bitar

4 salladslökar eller 1 purjolök i ringar

250 g lätt förvälld sparris

1 msk olja

Sambalyoghurt:

2 dl matlagningsyoghurt

1 pressad vitlöksklyfta

2 msk chilisås

1 tsk sambal oelek

salt och peppar

Grönsallad

1 citron i klyftor

Bröd

Fräs quorn och vitlök i en stekpanna. Tillsätt saffran, salt och peppar. Lägg på ett serveringsfat. Fräs grönsakerna i olja. Lägg dem i en ring runt quornen. Blanda yoghurtsåsen. Ät paellan med yoghurtsås, grönsallad, citron och bröd.

En portion ger 369 kalorier.

Italienska grönsaker

10 färskpotatis i bitar

4 morötter i bitar

1 gul paprika i bitar

1 röd paprika i bitar

1 squash i skivor

1 aubergine i skivor

2 röda lökar i klyftor

12 hela vitlöksklyftor

2 dl olivolja

4-5 rosmarinkvistar

saft från 1/2 citron

1 tsk salt

peppar

12 cocktailtomater

finrivet skal från 1 citron

Bröd

Fräs potatis, morötter, paprika, squash, aubergine, lök och vitlök i olja i en gryta. Tillsätt rosmarin, citron, salt och peppar. Låt grytan koka i 30 – 40 minuter tills potatisen är mjuk. Tillsätt tomaterna som får koka med i ytterligare 5 minuter. Häll av oljan (kan användas som dressing). Strö över citronskal och servera med bröd.

En portion ger 516 kalorier.

Spansk kikärtssoppa

2 burkar kikärter eller 8 dl hemkokta

2 finhackade gula lökar

3 finhackade vitlöksklyftor

2 blekselleristjälkar i tunna skivor

2 msk olivolja

2 tsk spiskummin

1 msk färsk finhackad timjan

6 finhackade tomater

2 tsk socker

8 dl vatten

1-2 buljongtärningar

Bröd

Fräs lök och blekselleri i olja i en gryta. Tillsätt spiskummin, timjan, tomater, socker, vatten och buljong. Mixa de sköljda kikärterna i en matberedare (spara några hela till serveringen). Tillsätt kikärterna och låt koka i 30 minuter.

En portion ger 417 kalorier.

Ljummen potatissallad med färdiga vegobiffar

Potatissallad:

8 stora kokta potatisar

1 finhackad rödlök

2 dl gräddfil

2 msk grovkornig skånsk senap

1/2 dl finhackad dill

1 knippe rädisor i halvor

salt och peppar

4 vegobiffar

1 msk olja

Sallad på 1 ekbladssallad, 1 äpple i tunna klyftor, 2 skivade kiwi och 1/2 dl finhackad gräslök

Bröd

Skär ljummen potatis i tärningar. Blanda den med rödlök, gräddfil, senap, dill, rädisor, salt och peppar. Servera med färdiga vegetariska biffar, sallad och bröd.

En portion ger 520 kalorier.

Stekt halloumiost med tomatsallad

250 g halloumiost (finns i lite större livsmedelsbutiker)

1 msk olja

Tomatsallad:

1 ask blandad sallad

8 tomater i tjocka skivor

1 rödlök i ringar

feferoni

några svarta oliver

1 kruka färsk basilika

Bröd

Skiva osten i 8 skivor. Stek dem i olja. Riv salladen i bitar och fördela den på 4 tallrikar. Lägg på tomat, rödlök, feferoni och oliver. Strö över hela basilikablad. Ät med mycket bröd.

En portion ger 469 kalorier.