Avrunda veckan med paj och kryddiga bönor

1 av 2 | Foto: Thomas Johansson
Potatisgryta
HÄLSA

Ungersk potatisgryta

2 finhackade gula lökar

8 stora potatisar i tjocka skivor

1 röd paprika i bitar

1 gul paprika i bitar

200 g champinjoner i fjärdedelar

2 msk margarin

1 msk paprikapulver

1/2 tsk chilipeppar

2 dl vatten

1 buljongtärning

1 burk krossade tomater

finhackad persilja

Sallad på 1 ask blandad sallad, några grovt hackade valnötter, några droppar balsamvinäger, 1 msk olivolja, peppar och salt

Bröd

Fräs grönsakerna i margarin i en gryta. Tillsätt paprikapulver, chilipeppar, vatten, buljong och tomater. Koka tills potatisen är mjuk, ca 30 minuter. Tillsätt ev mer vatten. Strö över persilja. Bjud med sallad och bröd.

En portion ger 458 kalorier.

Paj med fetaost och cocktailtomater

Pajdeg:

2 1/2 dl vetemjöl

50 g margarin

1 dl kesella (1%)

Fyllning:

1 ask cocktailtomater

100 g fetaost

örtsalt

3 ägg

3 dl mjölk

100 g sockerärter och 4 lättkokta morötter

Kör vetemjöl och margarin i en mixer. Tillsätt kesella. Tryck ut degen i fyra portionspajformar eller en stor. Låt pajskalen vila kallt i minst 30 minuter. Förgrädda pajskalen i 225 grader i 10 minuter. Fördela tomaterna i pajskalen. Smula över fetaost. Strö på örtsalt. Vispa ihop ägg och mjölk. Häll på äggstanningen och grädda i 30 minuter, tills äggstanningen har stannat. Bjud med sockerärter och morötter.

En portion ger 491 kalorier.

Pasta med ruccolasås

150 g finhackad färsk spenat

150 g finhackad ruccola

1 msk olivolja

2-3 finhackade vitlöksklyftor

2 dl lättcrème fraiche

1/2 tsk torkad timjan

salt och peppar

Sallad på 100 g isbergssallad, 1/2 honungsmelon i kuber, 1 paprika i bitar, 1/2 gurka i tärningar, basilikablad och 1 msk olivolja

Pasta

Bröd

Fräs spenat och ruccola i olja i en kastrull. Tillsätt vitlök, crème fraiche, timjan, salt och peppar. Koka någon minut. Ät med pasta och sallad.

En portion ger 497 kalorier.

Kryddiga bönor med tacochips

2 burkar kidneybönor

1 finhackad gul lök

2 finhackade vitlöksklyftor

1 msk olja

3 msk chilisås

1 tsk kardemumma

2 krm kajennpeppar

salt och peppar

Tillbehör:

100 g tacochips

1/2 finfördelad isbergssallad

2 dl riven 17%-ig ost

3 hackade tomater

1 burk majs

1/2 gurka i tärningar

1 liten fänkål i tärningar

1 finhackad rödlök

Fräs all lök i olja i en kastrull. Tillsätt bönor, chilisås, kardemumma, kajennpeppar, salt och peppar. Koka i 5 minuter. Ät med tacochips, sallad, ost, tomater, majs, gurka, fänkål och rödlök.

En portion ger 490 kalorier.