Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Hälsa

Skuldkänslor? Så här blir du fri från dem

Alla kan vi drabbas av den. Och nästan alltid i onödan. Fler och fler människor lider av skuld, både för sådant de gjort och inte gjort.

Hälsa lär dig hur du klarar dig undan skuldfällan.

Glad igen. Inger med hunden Zenta. Inger Sjöberg hade en mycket nära relation till sin son Dan. Både Inger och sonen var aktiva i brukshundsklubben i Limhamn.   Glad igen. Inger med hunden Zenta. Inger Sjöberg hade en mycket nära relation till sin son Dan. Både Inger och sonen var aktiva i brukshundsklubben i Limhamn. Foto: KRISTER HANSSON

Gör en lista över saker du känner skuld för - och den blir förmodligen längre än du trott. En stressigare vardag med höga krav på prestation har givit allt fler människor känslor av skuld och otillräcklighet, många gånger helt i onödan. En stor del av skuldkänslorna har nämligen ingen grund i verkligheten. De är inbillade och ska skiljas från verklig skuld - den vi känner efter att exempelvis ha begått brott. Det är den första kategorin man ska se upp med. Förutom depressioner kan skuldkänslor ge en rad fysiska men, som magont, sömnsvårigheter och hjärtklappning.

Inbillad skuld kan ha många orsaker. Ibland kan den springa ur ren omtanke, att man bundit sig för mycket till en viss person.

Vill betala tillbaka kärlek

Det är vanligt att barn i vuxen ålder känner skuld gentemot sina föräldrar. Oförmågan att "betala tillbaka" den kärlek man fått ger känslor av otillräcklighet.

- I så fall bör man tänka att föräldrar faktiskt ska göra mycket för sina barn, utan några krav på återbetalning, säger Hälsas psykolog Kerstin Hellström.

Vänskapsrelationer bäddar också för skuldkänslor. Plikten att tillbringa tid med sina bekanta känns förmodligen igen. Pressen blir förstås större om umgänget inte värderas lika högt av alla inblandade.

- I sådana situationer gäller det att fundera över om man umgås bara för att vara till lags, eller om man gör det för egen del, säger Kerstin Hellström.

Olyckor förknippade med skuld

Olyckor och övergrepp är nästan alltid förknippade med skuldkänslor.

Kvinnor som utsatts för våld tar ofta på sig ansvaret för det som skett, många gånger för att gärningsmannen lyckats skjuta över skulden på offret. Medierna bidrar också till att förstärka bilden av offrets skuld.

- När en kvinna blivit attackerad eller våldtagen brukar det nästan alltid nämnas i press och tv hur hon var klädd eller hur full hon var. På så sätt blir hon skuldbelagd inte av sig själv utan samhället, säger Kerstin Hellström.

- Man ska komma ihåg att oavsett vad som orsakat skulden ligger problemet i våra tankar. Därför är det viktigt att gruvligt ifrågasätta den.

Sara Milstead

Vännerna hjälpte Inger i sorgen

Inger Sjöberg, 70, från Limhamn trodde att hon hade misslyckats som mor. Det var så hon förklarade sonen Dan Sjöbergs plötsliga självmord.

I dag, tack vare terapi och stöd från vänner, har hon kommit över sina skuldkänslor.

Det var den 12 november 1986. Två poliser knackade på dörren och meddelade att Inger Sjöbergs yngste son, 28-årige Dan Sjöberg, hängt sig i sin lägenhet.

- Jag fattade ingenting. Vi hade haft en så bra relation, säger Inger.

Det var en grå höstdag. Inger minns fortfarande varenda minut av den: hur hennes äldste son, Peter Holmqvist, på morgonen knackat på Dans dörr och funnit honom död, och hur paniken sedan gripit tag i alla närvarande.

Dan lämnade ingen förklaring till sitt handlande, inget brev. Omedvetet tog Inger på sig skulden för det som hänt.

- Det var helt oväntat. Dan hade visserligen varit på lite dåligt humör dagen innan, men det är ju alla människor från och till, säger Inger.

- Nu tänkte jag: Varför ringde jag inte när jag hörde att han var ledsen? Under hela hans uppväxt hade jag stöttat honom allt vad jag förmådde. Hade jag varit en så dålig mor?

Hade ångest varje morgon

Skulden blev tung både psykiskt och fysiskt. Nätterna blev en kamp mot sömnlöshet och mardrömmar.

- Jag hade gått in i en fas då jag var helt nere. Jag hade ångest varje morgon när jag vaknade.

Ljusningen kom när Inger fick kontakt med en annan kvinna som befann sig i en liknande situation.

- Det hjälpte oerhört att få tala med någon med samma erfarenhet. Som drabbad har man ett stort behov av att prata om det som har hänt.

Återtagit kontrollen över sitt liv

- Senare, efter att ha träffat fler personer som upplevt självmord på nära håll, förstod jag att jag förmodligen inte kunnat rädda Dans liv. En människa som tar sitt liv är inte frisk.

I dag har Inger återtagit kontrollen över sitt liv. Dan gör sig påmind varje dag i hennes tankar, men skulden är borta.

- Bara saknaden finns kvar. Nu försöker jag att ta vara på den glädje som finns, att min andre son mår bra och har gett mig underbara barnbarn.

Så kommer du ur skuldfällan

  om du faktiskt har gjort något fel. Är skuldkänslorna verklighetsförankrade eller bara fantasier?

  Om du harbegåttett misstag: vad var orsaken till ditt agerande? Säkert finns det en förklaring till att du gjorde som du gjorde.

  Plåga dig inte i onödan. Betrakta dig själv med en utomståendes ögon. Vad skulle du säga till någon annan som hade ditt problem?

  Om din omgivning försöker belasta dig med skuld, visa tydligt att du inte accepterar det. Kom inte med förklaringar eller ursäkter. En vän som får dig att känna dig illa till mods är ingen vän.

  Sök hjälp om skuldkänslorna inte lämnar dig ifred. Försök att hitta någon att tala med, exempelvis en kurator eller psykolog. En sådan kontaktar du genom landstinget där du bor.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet