Läckra alternativ till midsommarbuffén

Sätt lite krydda på traditionerna

1 av 4 | Foto: Thomas Johansson
Pastasallad
HÄLSA

Midsommar, sill och färskpotatis, det hör ihop och är för de flesta av oss ett måste. Men visst kan det vara roligt och gott att bjuda på nya läckerheter därtill!

Här bjuder Hälsa på läckra och nyttiga rätter som passar bra på midsommarbordet.

Buffén räcker till åtta om man äter sill och färskpotatis till!

Pastasallad à la Italien

I den här pastasalladen använder man marinaden som de soltorkade tomaterna ligger i.

8 dl pasta, till exempel skruvar eller gnocchi

1 pkt soltorkade marinerade tomater

3/4 dl marinad från tomaterna

1 melon

400 g kassler i tärningar

50 g ruccola

basilikablad

Koka pastan. Skölj snabbt och häll på marinaden medan pastan fortfarande är varm. Dela melonen på mitten. Ta bort kärnhuset och forma kulor med hjälp av ett kuljärn.

Tillsätt melon, kassler och ruccola till pastan. Strö på basilikablad.

En portion ger 316 kalorier.

Lök- och ädelostpaj

2 1/2 dl vetemjöl

1/2 dl olivolja (till degen)

ca 4 msk kallt vatten

3-4 röda lökar skurna i 2 cm tjocka skivor

1 msk olivolja (till stekning)

100 g ädelost

3 ägg och 3 dl mjölk ihopvispat

Kör mjöl och olivolja i en matberedare. Tillsätt vatten och kör tills det blir en deg. Tryck ut degen i en pajform och se till så att degen går upp en bit över kanten. Låt pajen vila kallt 1 timme. Förgrädda i 225 grader i 10 minuter. Stek löken lite lätt i olja. Lägg löken i pajskalet och smula över osten.

Häll över mjölk och ägg. Grädda i ytterligare 30-35 minuter.

En portion ger 244 kalorier.

Grönsaker och avokadokeso

Grönsakerna blir roligare om man serverar dem med en enkel dipsås.

1 blekselleribunt i smala stavar

2 knippor rädisor

1 knippa morötter i stavar

1 blomkålshuvud i buketter

1 gurka i stavar

Avokadokeso:

500 g keso

2 mosade avokador

några droppar citron

salt och peppar

Lägg grönsakerna på ett uppläggningsfat. Blanda ingredienserna till avokadokeson.

En portion ger 204 kalorier.

Matjessill på kavring

Vitlöken ger extra sting åt den här matjessilltårtan.

125 g mörkt bröd typ kavring

40 g smält smör

125 g avrunnen finhackad

matjessill

3 dl gräddfil

1 dl finhackad gräslök

1/2 finhackad rödlök

1 msk finhackad dragon eller 1 tsk torkad

1 pressad vitlöksklyfta

1 tsk gelatinpulver

10 rädisor i tunna klyftor

Kör bröd och smör i en matberedare. Tryck ut smulorna i en pajform med löstagbar botten (lägg plastfilm i botten). Blanda sill, gräddfil, gräslök, rödlök, dragon och vitlök i en bunke. Låt gelatinpulvret svälla några minuter i en kopp tillsammans med 1 msk kallt vatten. Ställ koppen i hett vatten så att det löser sig. Häll gelatinet i sill- och gräddfilsblandningen. Häll blandningen ovanpå kavringen. Ställ kallt i några timmar. Garnera med rädisor.

En portion ger 168 kalorier.

Kristina Eriksson