Godbitar från grillen

blanda kött och grönt och njut

1 av 3 | Foto: Thomas Johansson
Lyxiga lax- coh räkspett
HÄLSA

Visst är det något speciellt med grillat.

Det doftar ljuvligt, man hjälps åt och inte minst det smakar gudomligt!

Pensla på lite olja och grilla varsamt . Trevlig sommar!

Lyxiga lax- och räkspett

4 portioner

400 g lax skurna i kuber

150 g jätteräkor

1 kg kokt färskpotatis

1 msk olja

finhackad bladpersilja

Marinad:

2 msk balsamvinäger

1 pressad vitlöksklyfta

1 msk olivolja

citron

Kesoröra:

2 dl keso

1 msk finhackad persilja

1 msk finhackad basilika

1 msk finhackad dragon

1 pressad vitlöksklyfta

några droppar citron

några droppar tabasco

Sallad på färsk spenat, ekbladssallad, finskuren purjolök, rädisor och tomat

Trä laxen varvat med räkorna på 4 spett. Marinera i några minuter. Grilla i ca 6 minuter. Pressa över lite citron.

Grillad färskpotatis: Trä potatisen, skurna i stora bitar, på spett. Pensla med lite olja och grilla. Strö på persilja.

En portion ger 557 kalorier.

Het karré med jordnötssås

4 portioner

400 g benfri karré

Marinad:

2 msk sweet chilisås

2 msk kinesisk soja

Jordnötssås:

6 dl yoghurt naturell

1 dl grovt hackade salta jordnötter

1 msk finriven färsk ingefära

1 msk mango chutney

1 tsk sambal oelek

salt och peppar

Grillade grönsaker:

1 squash i skivor

1 knippe rödlök i halvor

Lägg kött, sweet chilisås och soja i en plastpåse. Marinera i minst 2 timmar. Torka av det mesta av marinaden. Grilla cirka 7 minuter per sida.

Jordnötssås: Låt yoghurten rinna av i ett kaffefilter i 30 minuter. Tillsätt jordnötter, ingefära, mango chutney, sambal oelek, salt och peppar.

Grönsaker: Pensla squash och rödlök med lite olja strax innan du grillar. Servera med ris.

En portion ger 601 kalorier.

Kycklingfilé med chèvre och limesås

4 portioner

Grilla grönsakerna i folie så slipper du det eventuellt brända.

4 kycklingfiléer

50 g chèvre

1/2 dl finhackad persilja

1 msk olja

Limesås:

6 dl yoghurt naturell

saften från 1 lime

1 msk färsk finhackad koriander

1 pressad vitlöksklyfta

Grillade grönsaker i folie:

4 tunt skurna potatisar

4 tomater i klyftor

1 röd paprika i bitar

1 gul paprika i bitar

200 g svamp i halvor

2 röda lökar i klyftor

1 msk margarin

1 tsk vitlökspeppar

bladpersilja

Kör chèvre, persilja, salt och peppar i en mixer. Skär snitt i kycklingfiléerna och fyll dem med osten. Fäst med tandpetare. Pensla med ytterst lite olja och grilla i

7–8 minuter per sida. Limesås: Låt yoghurten rinna av i ett kaffefilter i 30 minuter. Blanda med lime, koriander, vitlök, salt och peppar. Låt stå kallt en stund. Grönsaker: Dela upp grönsakerna på 2 dubbla folieark. Klicka på margarin och strö på vitlökspeppar. Vik ihop folien. Grilla paketen i ca 20 minuter.

En portion ger 487 kalorier.

Kristina Eriksson