Mat för lata dagar

Mat på burk – när du vill ha det bekvämt

1 av 3
Tomat- och basilikasoppa
HÄLSA

Sommar och semester betyder ofta begränsade

förvaringsmöjligheter.

Då är det tur att konservburkar finns. Här får du

tre läckra och bekväma rätter att njuta av.

Tonfisk- och kronärtskocksgratäng

4 port

Ajvar relish sätter här smak på tonfisk och kronärtskockor. Den- na magra tomatröda passar till det mesta.

2 burkar tonfisk i vatten

1 burk kronärtskockshjärtan

20 gröna oliver

20 svarta oliver

10 stora kapris

2 dl matlagningsyoghurt

4 msk ajvar relish

Salt och peppar

pasta

sallad på salladsblad

1/2 ask cocktailtomater

Låt tonfisk och kronärtskockshjärtan rinna av. Dela i bitar och

lägg i en smord form. Strö över oliver och kapris. Blanda matlagningsyoghurt med ajvar relish. Salta och peppra. Bred yoghurtblandningen över tonfisken och det andra. Gratinera i 225 grader i 20 minuter. Servera med pasta och sallad.

En portion ger 453 kalorier

Wokat med kyckling och curry

4 port

Var försiktig med currypastan, den är stark! Om du är osäker ta lite i taget och smaka av.

2 burkar wokgrönsaker

400 g kycklingfilé

2 msk olja

1-2 tsk grön currypasta (finns i större livsmedelsbutiker)

1 dl kaffegrädde

1/2 hönsbuljongtärning

1 dl vatten

ev finhackad gräslök

nudlar

Skär kycklingen i bitar. Stek dem i olja i en wokpanna eller en stekpanna (om du använder stekpanna får du steka i 2 omgångar).

Tillsätt de avrunna grönsakerna och låt dem få fräsa med i några minuter. Blanda i currypasta, kaffegrädde, buljong och vatten. Låt allt koka ihop i någon minut. Smaka av. Servera med nudlar och finhackad gräslök.

En portion ger 425 kalorier.

Mussel- och basilikasoppa

4 port

1 hackad gul lök

2 finhackade vitlöksklyftor

2 msk olivolja

2 burkar krossade tomater

en bit rotselleri i fina tärningar

1-2 fiskbuljongtärningar

2-3 dl vatten

1 tsk basilika

2 burkar musslor + spad

basilikablad

bröd

Fräs all lök i olja i en gryta. Tillsätt tomater, rotselleri, buljong, det mesta av vattnet, basilika och spadet från musslorna. Låt koka tills rotsellerin är nästan färdig, ca 20 minuter.

Tillsätt musslorna och eventuellt mer vatten. Värm men låt inte koka. Strö över färska basilikablad. Servera med mycket bröd.

En portion ger 380 kalorier

Kristina Eriksson