Åtta sorter med (bi-)smak

1 av 4 | Foto: Sara Ringström
HÄLSA

Dunderhonung i alla ära. Men honung som smakar choklad, saffran eller whisky – går det att äta?

har testat tio nya honungssorter med annorlunda (bi-)smak.

Saffranshonung

Passar till: Laxsås, julbak.

Betyg:

Omdöme: Härlig färg och smak med mycket julkänsla. Färgen är uppiggande, konsistensen för lös.

Chokladhonung

Passar till: I stället för socker i bakverk.

Betyg:

Omdöme: En mumsig sort som smakar nästan mer godis än honung – kanske lite för söt. Som gjord för tårtan.

Lavendelhonung

Passar till: Till örtteet.

Betyg:

Omdöme: En klassik god honung som smakar riktigt gott. Fast nästan lite väl traditionellt – något för litet smak.

Citronhonung

Passar till: Fisk, eller som pålägg.

Betyg:

Omdöme: Klar favorit! Frisk och fräsch, med perfekt balans mellan honungens sötma och citronens syra.

Whiskeyhonung

Passar till: Marinaden, i såser till kött.

Betyg:

Omdöme: En fräck och annorlunda honung, men väl sötsliskig och mastig. Varken whiskey eller honung.

Timjanhonung

Passar till: Kött, salladsdressing, chevreost.

Betyg:

Omdöme: Oj, det här var ingen höjdare. Luktar mögel och smakar skunk. Kanske bättre i matlagning dock. Men var är timjansmaken?

Rhododendronhonung

Passar till: Salladsdressing, bröd eller i sås.

Betyg:

Omdöme: Underbart mild med frisk biton i smaken. Gyllengul honungssmak med säregen frächör.

Kanelhonung

Passar till: Marinad och bak.

Betyg:

Omdöme: Som kanelbullar på burk, som smakar som jul och värme framför brasan. Något läskig eftersmak, dock.