Jordgubbsfrossa!

variera sommarens populäraste bär

1 av 3 | Foto: Thomas Johansson
Marinerade jordgubbar
HÄLSA

Jordgubbar?mmm?

smaka på ordet. Visst smakar de röda gubbarna fantastiskt!?

Säsongen är kort så det gäller att passa på. Här får du tre recept på vad du kan göra med solens och sommarens gåvor.

Marinerade jordgubbar!

4 port

Att hälla likör på jordbubbarna är mycket läckert och festligt. Har du inte Grand Marnier kan du prova med någon annan god likör.

1,5 l jordgubbar

3 cl grand marnier

saft från 2 apelsiner

1/2 dl socker

fina strimlor från apelsinskal

Dela jordgubbarna i halvor. Lägg dem i en skål. Koka upp grand marnier, apelsinsaft och socker. Låt lagen kallna. Häll lagen över jordgubbarna och låt dem stå kallt i 1 timma. Strö på apel- sinskalet. En portion ger 169 kalorier.

Jorgubbsmums

4 port

Balsamvinägern ger jordgubbarna en läcker friskhet.

6 dl skivade jordgubbar

2 msk balsamvinäger (gärna vit)

5 msk florsocker

1 msk finhackad färsk mynta

1 burk kesella (10%)

myntablad

Spara några av de skivade gubbarna till serveringen. Lägg resten i en skål tillsammans med balsamvinäger, florsocker och mynta. Låt jordgubbarna ligga och dra i 1 timma. Kör blandningen tillsammans med kesella i en mixer. Häll upp i fyra glas. Garnera med jordgubbsskivorna.

En portion ger 184 kalorier.

Jordgubbs- och rabarberpaj

12 port

Jordgubbar och rabarber är en jättegod kombination som måste prövas!

Deg:

125 g margarin

1/2 dl yoghurt

3 1/2 dl vetemjöl

2 msk kallt vatten

Fyllning:

1 l jordgubbar i halvor

200 g rabarber i bitar

1 1/2 dl socker

1 msk potatismjöl + lite vatten

Tillbehör:

florsocker

mager vaniljglass

Kör margarin, yoghurt och vetemjöl i en matberedare. Tillsätt vattnet och kör i ytterligare några sekunder. Låt degen vila kallt i 30 minuter.

Kavla ut 3/4 av degen till en stor rund kaka som täcker en pajform. Klä pajformen med degen. Ställ pajformen kallt i 30 minuter. Nagga och grädda i 10-15 minuter i 225 grader.

Fyllningen: Lägg jordgubbar, rabarber och socker i en kastrull. Låt sjuda tills rabarbern är mjuk. Blanda potatismjöl och vatten i en redningsbägare och tillsätt redningen i en fin stråle samtidigt som du rör. Låt fyllningen få ett uppkok. Låt svalna något och häll sedan fyllningen i det förgräddade pajskalet.

Kavla och skär ut remsor av den resterande degen. Lägg dem i ett rutmönster. Grädda ytterligare 10 minuter. Låt pajen svalna något och pudra sedan över florsocker. Servera med glass.

En portion ger 239 kalorier.

Kristina Eriksson