Festa med grönt

Lätta rätter för lediga dagar

1 av 5 | Foto: Pär Johansson
Potatissallad med sparris
HÄLSA

Sommaren är den perfekta tiden för att njuta av gröna, lätta rätter.

Här bjuder Årets gröna kock Niclas Rapp på fyra enkla gröna recept. Passar utmärkt varma dagar när du gärna undviker att stå vid spisen längre stunder.

Potatissallad med sparris

4 port

16 gröna sparrisar

400 g kokt färskpotatis

4 vårlökar

8 rädisor

3 msk dijonsenap

2 dl matlagningsyoghurt

2 msk vatten

0,5 l blandad sallad

Skala sparrisen och koka den i lätt- saltat vatten. Skär sparrisen och vårlöken i 1 centimeter långa bitar. Skiva rädisorna. Plocka och skölj salladen. Blanda senap, yoghurt, och vatten. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner grönsakerna och den skivade potatisen i dressingen.

En portion ger 151 kalorier.

Tonfiskrulle med ruccolasallad

8 rullar

2 burkar tonfisk i vatten

2 dl matlagningsyoghurt

2 dl chilikeso

1 rödlök

2 dm gurka

2 krukor ruccolasallad

8 tortillabröd

Häll av vattnet från tonfisken. Hacka rödlöken. Skala gurkan och och skär den i stavar. Blanda tonfisken, keson, yoghurten och rödlöken i en bunke. Smaka av med salt och peppar.

Fördela röran på tortillabröden och lägg på gurkan och ruccolasalladen. Rulla ihop och servera.

En rulle ger 245 kalorier.

Gazpachosoppa

4 port

1 gul paprika

6 tomater

2 dm gurka

1 scharlottenlök

5 basilikakvistar

5 korianderkvistar

1 vitlöksklyfta

1,5 msk socker

1,5 msk vitvinsvinäger

1,5 msk olivolja

0,5 dl vatten

Till servering:

2 dm gurka

4 tomater

Skala paprikan och gurkan, skär alla grönsaker i 1 centimeter stora bitar. Lägg alla ingredienser i en kastrull och sätt på spisen. Salta och peppra i kastrullen. När grönsakerna är ljumma – stäng av plattan och grönsakerna stå och dra i 20 minuter. Mixa sedan till en slät soppa och kyl. Soppan ska serveras kall. Skala och skär gurkan i små tärningar. Klyfta tomaterna och skär bort kärnhuset. Tärna tomatköttet i lika små bitar som gurkan. Lägg grönsakstärningarna i den kalla soppan och servera.

En portion ger 85 kalorier.

Rabarberpannacotta med jordgubbar och mynta

4 port

5 dl rabarber- och vaniljyoghurt (0,2 procent fett)

2 gelatinblad

3 msk socker

100 g jordgubbar

4 myntakvistar

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, låt ligga i cirka 10minuter. Blanda 2,5 dl yoghurt med sockret och värm i kastrull. Lägg i gelatinbladen i kastrullen och rör tills de har smält. Blanda i resten av yoghurten och häll upp smeten i en form, eller i 4 glas. Kyl i kylskåp i minst en halvtimme.

Skölj och dela jordgubbarna. Plocka och strimla mynta bladen, blanda med jordgubbarna och lägg uppe på pannacottan. Servera och njut!

En portion ger 191 kalorier.