Gröna recept ur Viktväktarnas sortiment

1 av 4
   
HÄLSA

Vaniljsmoothie med blåbär

2 portioner

2 dl vaniljyoghurt

2 dl lättyoghurt naturell

2 dl blåbär eller andra bär

1 tsk vaniljsocker

1 tsk vetekli

Mosa bär, socker och vetekli med en gaffel eller mixer om du använder frysta bär. Blanda med yoghurten.

Bärshake

1 portion

2 dl frysta blåbär eller andra bär

2 dl lättmjölk

Mixa bären med mjölk. Servera i ett högt glas med is.

Bakade fyllda tomater

1 portion

2 tomater

1/2 dl majskorn

4 msk kokt ris

1 pressad vitlöksklyfta

2 msk riven ost, med max 17 % fett

1 msk hackad färsk koriander

salt och vitpeppar

1 tsk olivolja

Skär av toppen på tomaterna och skrapa ur kärnorna med en tesked. Ställ i smord ugnssäker form. Skär topparna i fina tärningar och blanda med majsen. Rör ner ris, vitlök, ost och koriander. Krydda med salt och peppar. Fördela fyllningen i tomaterna och droppa över oljan, Baka tomaterna i ugnen på 175 grader i 15-20 minuter tills de mjuknat. Servera med sallad.

Majs- och räksallad

1 portion

1/2 dl majskorn

5-6 färska skivade champinjoner

1 dl skalade räkor

1/2 finhackad lök

strimlad grönsallad

Dressing

1/2 msk olja

1/2 msk vatten

1 tsk vitvinsvinäger

1/2 tsk fransk senap

salt och peppar

Rör ihop dressingen. Varva majs, räkor, champinjoner, lök och dressing i en liten skål. Lägg salladen runt kanten och krydda med salt och peppar.

Fruktsallad

1 portion

valfria frukter

2 dl naturell lättyoghurt

kanel

vaniljsocker

Skala frukten och skär i bitar. Blanda i en skål och servera med yoghurt. Pudra med kanel och vaniljsocker.

Grönsakssoppa

1 portion

2 dl vatten

1/2 tärning grönsaksbuljong

1 liten hackad, gul lök

1 stor skalad morot, skuren i bitar

1 dl krossade tomater

1 tsk vitvinsvinäger

1/2 tsk spiskummin

salt och peppar

isbergssallad

Blanda och koka mjukt i 10-15 minuter. Servera med strimlad sallad.

Torsk på grönsaksbädd

2 portioner

1 liten purjolök, skivad

1 gul paprika, strimlad

1 msk olja

4 msk persilja, hackad

1 tsk färsk hackad ingefära

1 dl fiskbuljong

300 g torskfilé

1 klyfta citron

salt, peppar

Fräs purjolök, paprika, persilja och ingefära med oljan i en panna. Häll över fiskbuljong. Pressa citron över fisken. Rulla ihop fiskfiléerna och lägg dem på grönsakerna. Låt puttra i drygt 5 minuter. Krydda med salt och peppar.

Majskolv och morotssallad

2 portioner

2 majskolvar

4 tsk lättmargarin

1 msk gräslök

1 tsk kapris

2 knäckebrödsskivor

2 morötter, rivna

1 apelsin, skuren i bitar

2 msk russin

Koka majskolvarna. Blanda morot, apelsin och russin och lägg på brödskivorna. Blanda margarin, gräslök och kapris, och låt grönsakssmöret smälta över de varma majskolvarna.

Coleslaw med honung

6 portioner

1 vitkålshuvud

2 morötter

1 dl vitvinsvinäger

1 dl socker

3 dl gräddfil

2 tsk flytande honung

Tillagningen tar två dagar. Första dagen: hyvla vitkålen med en osthyvel. Skala och riv morötterna grovt. Slå vinäger och socker över och blanda väl. Låt stå i kylskåp över natten. Andra dagen: blanda gräddfilen med vitkåls- och morotsblandningen. Smaksätt med honung.

Muffins med morot och kanel

15 st

2 ägg

2 dl socker

0,5 dl flytande margarin eller 50 g smält margarin

1,5 dl mellanfil

3 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

1 dl fint riven morot

1 tsk kanel + 1 krm till dekoration

1 tsk florsocker

Vispa samman ägg och socker. Tillsätt margarin och fil. Blanda mjöl, kanel och bakpulver och vänd ner i smeten. Häll i ugnsformar och grädda cirka 10 minuter i 225 grader. Blanda florsocker och kanel och strö över när muffinsen svalnat.

Stora mängder frukt och grönt har flera fördelar: