Blomma ut med lavendel

Den vackra blomman gör gott på både insidan och utsidan

1 av 2 | Foto: SARA RINGSTRÖM
Lavendeln är inte bara vacker. Den är utmärkt att använda till bland annat ansiktsmasker, vid influensa och vid sömnlöshet.
HÄLSA

Lavendel är sommar och harmoni.

Den färgstarka blomman är både vacker och väldoftande.

Men visste du att den också kan användas till att göra ansiktsmask, parfym, te och sorbet?

Lavendeln kommer ursprungligen från Medelhavsområdet. Speciellt i Frankrike kan man se stora odlingar där lavendelns blommor ser ut som blåa hav och fyller hela trakten med sin väldoft. Ju soligare sommar, desto mera doftar blommorna.

Doften av lavendel är en av de äldsta använda kosmetiska dofterna och en effektiv naturlig deodorant. Dessutom gör ett lavendelbad att solbränd hud inte fjällar så lätt. Man kan använda den till ångbad, ansiktsmasker, ansiktsvatten eller inom hårvården. Den används dessutom ofta vid tillverkning av tvål och badskum, till små doftkuddar och inom likörindustrin. I matlagningen som krydda till viltkött eller i grytor.

När man i början på 1300-talet ändrade synen på människans tidigare lite tungsinta och dystra livsstil till en mera sinnlig och sensuell, så var det just lavendelvatten som bidrog till grunden för den egentliga parfymtillverkningen. Även den klassiska Eau de Cologne härstammar från samma epok.

Doftar underbart

Eteriska oljor tas fram genom ångdestillering och det går åt cirka 120 kilo lavendelblommor för att få ett kilo lavendelolja. En olja som kan användas i flera olika sammanhang. Ställ in en aromsten med några droppar lavendelolja i garderoben i stället för att använda gammaldags malmedel så doftar det underbart gott. Man måste bara komma ihåg att droppa lite ny olja ungefär varannan vecka!

Lavendelolja fungerar dessutom bra mot mygg. Om man blandar proportionerna 2 ml lavendelolja med 98 ml sesamolja, eller annan vegetabilisk olja, så kan den användas både till att smörja in små barn och till ansiktet. För att få en starkare och lite bättre effekt till resten av kroppen blandas 90 ml sesamolja med 10 ml eterisk lavendelolja.

Lavendelolja på myggbett

Skulle du i alla fall ha oturen att få myggbett så kan de lindras av att du droppar en droppe ren lavendelolja direkt på myggbettet.

Man har sedan länge använt lavendel som ett lätt lugnande medel vid migrän, nervös hjärtklappning eller sömnlöshet. En dekokt på lavendel kan hjälpa eller i alla fall lindra vid influensa, bronkit eller kikhosta.

Eterisk lavendelolja används dessutom till insmörjning vid reumatisk värk och hjälper till att skapa lugn och ro.

Lavendel växer vilt i Medelhavsområdet och på de brittiska öarna, men i vårt land odlas den som prydnads- eller kryddväxt.

Det är blomman som är den användbara växtdelen och den kan användas både färsk eller torkad. Så snart som blommorna öppnar sig kan man skörda dem och de torkas bäst på en skuggig plats och förvaras därefter i väl förslutna kärl.

Torkad lavendel finns annars att köpa på apotek, hälsokostbutiker eller naturkosmetikaffärer.

Pröva själv att göra din egen ansiktsmask, lavendelparfym eller bjud på en "lugnande" lavendelsorbet.

Ansiktsmask

Lugnande te

Lavendelsorbet

Lena Martoglio Bomler