Njut av medelhavet

1 av 3 | Foto: Anna Clarén
Piccata med sicilianska grönsaker och risotto
HÄLSA

Tillhör du dem som besökt Medelhavet i sommar och kommit hem med en massa matminnen?

Ni och vi andra kan den här veckan njuta av mat inspirerad av det sydeuropeiska köket. Så köp en flaska italienskt bordsvatten, duka med den rutiga duken och dröm dig bort

?

Piccata med sicilianska grönsaker och risotto

4 port

I Italien görs piccata på kalvfilé, här gör vi den på fläskfilé.

500 g fläskfilé i skivor

1 ägg

1 dl torkad parmesanost

1/2 tsk paprikapulver

3 msk vatten

salt och peppar

2 msk margarin

Grönsaker:

4 morötter i skivor

1 squash i skivor

3 msk olivolja

salt och peppar

2 msk äppelcidervinäger

finhackad mynta

Örtrisotto:

1 dm finhackad purjolök

1 msk olivolja

2 dl avorioris

6 dl grönsaksbuljong

1/2 dl vitt matlagningsvin

1 dl finhackade örtkryddor

Blanda ägg, parmesanost, paprikapulver, vatten, salt och peppar på en tallrik. Vänd köttet i blandningen och stek dem i margarin i några minuter per sida. Grönsakerna: Stek morötter och squash lite i taget i olja i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg dem på ett fat. Slå över vinäger och mynta.

Håll grönsakerna varma med hjälp av en tallrik. Risotto: Fräs purjolök i olja i en kastrull. Tillsätt riset som får fräsa med i någon minut.

Tillsätt buljongen lite i taget. Avsluta med vinet. Allt som allt ska riset koka i 25 minuter. Blanda i örtkryddorna.

En portion ger 581 kalorier

Souvlaki med bön- och fetaostsallad

4 port

500 g lamm- eller nötkött

salt och peppar

2 vitlöksklyftor

1 msk olja

saft från 1/2 citron

1 dl finhackad bladpersilja

1/2 finhackad rödlök

Bön- och fetaostsallad:

2 dl stora eller små vita bönor

1/2 buljongtärning

1 msk olja

1 tsk äppelcidervinäger

1 pressad vitlöksklyfta

1 ask blandad sallad

1 gurka i skivor

4 tomater i klyftor

1 grön paprika i bitar

1 rödlök i tunna skivor

100 g smulad fetaost

färsk oregano

Souvlaki:

Gnid in köttet med salt och peppar. Lägg det i en plastpåse tillsammans med pressad vitlök, olja och citron. Låt köttet marineras i minst 2 timmar. Trä upp köttet på grillpinnar. Grilla eller stek i ugn i 275 grader, ca 5 minuter per sida. Strö på persilja och rödlök. Sallad: Lägg bönorna i blöt över natten. Koka dem i vatten och buljong i ca 45 minuter. De ska inte koka sönder. Häll bort kokvattnet och tillsätt olja, vinäger och vitlök medan bönorna fortfarande är varma. Blanda i sallad, gurka, tomater, paprika och rödlök. Bred ut salladen på ett fat. Smula över fetaosten och strö på oregano.

En portion ger 479 kalorier

Bouillabaisse med rouille

4 port

Saffran, tomat och apelsin ska det vara i en äkta bouillabaisse! Om man inte har tillgång till musslor med skal kan man naturligtvis använda konserverade. Och hoppa inte över rouillen (vitlöks- och saffransröra), den gör soppan ändå godare.

400 g filéad fisk i stora tärningar

1 nät med färska musslor

100 g skalade räkor

1 hackad gul lök

1 finhackad vitlöksklyfta

2 msk olivolja

1 fänkål i tärningar

en bit rotselleri i tärningar

4 potatisar i tärningar

1/2 pkt saffran

finrivet skal från 1/2 apelsin

1 burk hela tomater

2 fiskbuljongtärningar

7 dl vatten

1 1/2 dl vitt vin eller matlagningsvin

Rouille:

1/2 röd paprika

2 vitlöksklyftor

1/2 röd chilipeppar

1 skiva vitt bröd

1/2 dl olivolja

1 tsk citronsaft

1/2 pkt saffran

några droppar tabasco

salt

Tvätta och skrapa musslorna. Släng dem som inte sluter sig när man knackar på dem. Koka dem under lock i vatten så det precis täcker. Skaka grytan några gånger och låt koka i några minuter. De musslor som inte öppnat sig kastas. Fräs gul lök och vitlök i en gryta. Tillsätt de finfördelade grönsakerna och låt dem fräsa med i några minuter. Tillsätt saffran, apelsinskal, tomater, buljong, vatten och vin. Låt koka tills grönsakerna är mjuka men fortfarande ger tuggmotstånd. Tillsätt fisken och låt den sjuda med i några minuter. Avsluta med musslor och räkor som ska bli riktigt varma. Rouille: Kör alla ingredienser i en mixer till en slät röra. Låt gärna stå en stund innan servering.

En portion ger 494 kalorier

Kristina Eriksson