Dagens namn: Sabina
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Hälsa

250 000 svenskar är drabbade

Trött? Risigt hår? Ingen lust med sex? Viktuppgång? Sköra naglar? Stela leder och muskler? Förstoppning? Torra slemhinnor?

Det kan vara din sköldkörtel som inte fungerar ordentligt.

– Sköldkörtelrubbningar är mycket vanliga, speciellt hos kvinnor, säger docent Gunnar Kallner vid Södersjukhuset i Stockholm.

– Det är en folksjukdom som drabbar två–tre procent av befolkningen. Och den går att bota till skillnad från många andra folksjukdomar.

Styr ämnesomsättningen

Sköldkörteln bildar hormon som styr ämnesomsättningen i cellerna. Hela kroppen påverkas om sköldkörteln producerar för lite eller för mycket hormon.

– Det är lätt att missa sköldkörtelrubbningar eftersom symptomen är så allmänna. Ibland kan det till exempel vara svårt att skilja dem från klimakteriebesvär.

Därför går många omkring och lider i onödan. De har diffusa besvär, men varken de själva eller deras doktor tänker på att besvären kan ha samband med sköldkörteln. När forskare knackade dörr i Göteborg hittades många med odiagnosticerad underfunktion i sköldkörteln. Genom ett blodprov och genom att mäta halten av hormonet TSH i blodet kan doktorn ställa diagnos. Men detta enkla prov tas alldeles för sällan.

– TSH-prov borde vara lika vanligt som sänkan, säger Gunnar Kallner.

Sköldkörtelsjukdomar är ofta autoimmuna. Att en sjukdom är autoimmun innebär att immunsystemet angriper kroppens egna celler. Det kan börja med en vanlig infektion. Så bildas antikroppar riktade mot sköldkörteln. På sikt förtvinar körteln och funktionen slås ut. Det kan ta flera år innan hormonproduktionen upphör helt.

Giftstruma vanligast

Underfunktion i sköldkörteln, hypotyreos, behandlas med medicinen Levaxin som ersätter bristen på sköldkörtelhormon. Det kan ta från några veckor till upp emot ett halvår innan hela kroppen fungerar normalt igen.

Den vanligaste formen av överfunktion, hypertyreos, är giftstruma, Graves sjukdom. Vid knölstruma är det en eller flera knölar i sköldkörteln som producerar för mycket hormon.

Behandlas med jod

Hypertyreos behandlas med radioaktivt jod, med operation eller med läkemedel. Radioaktiv jod tas upp av sköldkörteln och strålningen slår ut körtelns funktion. Vid operation tas sköldkörteln bort. Dagens läkemedel, Thacapzol och Tiotil, hämmar bildningen av hormon i sköldkörteln. Symtomen kan minskas med betablockerare tills den andra behandlingen fått effekt.

Nya läkemedel som riktar in sig på antikropparna är på väg, men det lär ta några år innan de finns tillgängliga.

Det är tacksamt att behandla patienter med sköldkörtelrubbningar tycker Gunnar Kallner:

– Många blir så glada. De tycker att de känner igen sig själva igen.

Även om sköldkörtelrubbningar är vanligast hos dem som passerat 30 så förekommer de också hos barn.

Medfödd underfunktion

– Oroliga och stökiga barn kan ha en oupptäckt överfunktion i sköldkörteln.

Det förekommer också en medfödd underfunktion som oupptäckt ger utvecklingsstörning och dvärgväxt. Om barnen behandlas med läkemedel redan från början växer de upp till helt normala vuxna. I Sverige upptäcks dessa barn genom det blodprov, så kallade PKU-test, som tas när de är några dagar gamla.

 

Eva Tiwe , halsa@aftonbladet.se

Behöver jod för att fungera

  Sköldkörteln behöver jod för att fungera normalt. Jod är ett grundämne som utvinns ur saltsjöar. Jodbrist kan leda till jodbriststruma ganska sällsynt numera eftersom vi ofta använder salt som berikats med jod.

  Jod finns i saltvattensfisk som lax, torsk och sill, i skaldjur, i alger och i jodberikat salt.

  Om du använder saltkvarn med grovt salt eller äter mycket färdiglagad mat kan du behöva jodtillskott. De flesta multivitaminer innehåller hela eller delar av dagsbehovet av jod.

 

Tecken på att problem med sköldkörteln

För mycket:

När det bildas för mycket sköldkörtelhormon ökar ämnesomsättningen i alla kroppens celler.

Gaspedalen är i botten och allt går för fort. Du har drabbats av hypertyreos, överfunktion i sköldkörteln som också kallas tyreotoxikos. Din kropp kan reagera på många olika sätt:

  Svettningar

  Irritation

  Rastlöshet

  Hjärtklappning

  Diarré

  Svårt att sova

  Ökad aptit

  Darriga händer

  Dålig kondition

  Mensrubbningar

  Nervositet

  Muskelsvaghet

  Tryck i öronen

  Avmagring

  Naglarna växer extra mycket

  Håravfall

 

För lite:

När det bildas för lite sköldkörtelhormon sjunker ämnesomsättningen. Kroppen går på sparlåga. Allt känns segt och jobbigt. Du har fått hypotyreos, underfunktion i sköldkörteln. Du kan drabbas av en mängd olika symptom:

  Frusenhet

  Viktökning

  Trötthet

  Nedstämdhet

  Svårt att minnas

  Minskad sexlust

  Sköra naglar

  Ont i musklerna

  Ökat sömnbehov

  Hudutslag

  Yrsel

  Förstoppning

  Svullna händer, armar eller ben

  Oregelbunden mens

  Svårt att bli gravid eller flera missfall

  Höga kolesterolvärden

 

Blodprov räcker för diagnos

  Ett vanligt blodprov räcker oftast för att ställa diagnos. Genom att mäta mängden av hormonet TSH i blodet går det att avgöra hur sköldkörteln fungerar. Ett högt TSH-värde tyder på att sköldkörteln bildar för lite sköldkörtelhormon. Om TSH-värdet i stället är lågt bildas det troligen för mycket sköldkörtelhormon.

  Det går också att mäta mängden av de båda sköldkörtelhormonerna T3 (trijodtyronin) och T4 (tyroxin) i blodet och halten av tyreoideastimulerande antikroppar, antikroppar som påverkar sköldkörtelns aktivitet.

Ibland undersöks sköldkörteln också med cellprov, med ultraljud eller med gammakamera.

 

Senaste nytt
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet