Laga den nya maten

Quorn Bolognese

HÄLSA

2 gula lökar

2 msk rapsolja

300 g quornfärs

1 burk krossade tomater

2 dl vatten

1 msk grönsaksbuljongsgranulat

1 tsk timjan

1 tsk basilika

örtsalt

svartpeppar

Skala och hacka löken. Fräs lök och färs i rapsolja under omrörning. Tillsätt krossade tomater, vatten och kryddor. Fräs på svag värme i 10 minuter. Smaka av med örtsalt och peppar. Servera med pasta.

Rotsaksgryta med sojakött

300 g sojagrytbitar (djupfrysta)

2 morötter

1 palsternacka

1 bit kålrot

1 bit rotselleri

2 msk olivolja

1 liten purjolök

1 msk sojasås

1 dl druvjuice

2,5 dl sojagrädde

15 enbär

2 pressade vitlöksklyftor

örtsalt

svartpeppar

Skala och skär rotsakerna i lagom stora bitar och låt koka i 10 minuter. Häll bort vattnet. Fräs rotsaker och grytbitar i olivolja tillsammans med hackad purjolök, sojasås, druvjuice, sojagrädde och kryddor några minuter.

Anna-Lisas sockerkaka

80 g margarin

1 dl sojadryck

1,5 tsk fiberhusk

1,5 dl vatten

2 dl socker

3 dl vetemjöl

2,5 tsk bakpulver

2 msk kokosflingor (till formen)

Smält margarinet. Blanda fiberhusk och vatten i en kastrull. Koka upp under vispning. Blanda margarin, sojadryck och fiberhusk i en skål. Vispa kraftigt och rör sedan ner vetemjöl och bakpulver. Smörj en form och fördela kokosflingorna över hela formen. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 40 minuter.

Mandelgrädde

2 dl sötmandel (skållad)

1 msk kokosflingor

2 tsk socker/honung

2 dl vatten

Mixa mandel, kokosflingor och socker. Tillsätt vatten, lite i sänder under fortsatt mixning. Grädden tjocknar till lite efter mixningen. Önskas tunnare grädde, fyll på med lite mera vatten.

Källa: ”De gröna alternativen” av Anna-Lisa Stenudd.