Dagens namn: Bernhard, Bernt
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Hälsa

Vilka kolhydrater finns var?

Jag skulle vilja veta vilka födoämnen som har lågt respektive högt glykemiskt index. Finns det någon listning och hur får jag tag i en sådan?

Svar: Glykemiskt index (GI) visar hur snabbt kolhydrater omvandlas till blodsocker. Föda med lågt GI ger mindre svängningar i blodsockret och bättre mättnad. Vi är inte anpassade till dagens ofta processade och förändrade mat vars kolhydrater snabbt bryts ned och leder till snabba kraftiga ökningar av blodsockret (höga GI). Om man äter för mycket kolhydrater med högt GI (vilket många gör), så ökar risken påtagligt för diabetes typ II (åldersdiabetes) med olika följdsjukdomar och bland annat ökad risk för hjärt-kärlsjukdom. Har man fått någon typ av diabetes är det nödvändigt att basera sin kost på i första hand långsamma kolhydrater med lågt GI. Exempel på livsmedel med lågt GI: fullkornsbröd, grönsaker/frukt, mjölkprodukter, ris (ej snabbris) och havregrynsgröt. Exempel på högt GI: Vitt socker eller sackaros, vitt bröd, bakverk, godis och läskedrycker (ej lightprodukter). Man ska komma ihåg att mycket snabbmat innehåller en hel del socker. Bokhandeln kan hjälpa dig att få exakta tabeller över olika födoämnens GI.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet