Njut av smaskig sallad och fräscha fiskrätter

1 av 3 | Foto: Anna Clarén
Spenatfyllda tortillas.
HÄLSA

Pasta- och pestosallad

280 g pasta

2 chorizokorvar i bitar

200 g champinjoner i halvor

2 röda paprikor i bitar

1 finhackad röd lök

1 msk margarin

1 ask cocktailtomater i halvor

50 g ruccola

Pesto:

25 g valnötter

1/2 bunt persilja

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

20 g torkad parmesanost

1/4 tsk örtsalt

Börja med peston: Kör valnötter, persilja och vitlök i en matberedare. Tillsätt olivoljan lite i taget. Avsluta med parmesanost och örtsalt. Koka pastan. Stek korv, champinjoner, paprika och lök i margarin i en stekpanna. Blanda det stekta med pasta och tomater. Rör ner peston. Lägg ruccolan i botten och på kanterna av en skål. Lägg på pastasalladen.

En portion ger 536 kalorier

Bakad potatis med thaitonfisk

4 bakpotatisar

500 g keso

2 burkar thaitonfisk

Salt

Peppar

Sallad på 1 klyfta isbergssallad, 1 äpple, 100 g champinjoner, 1/2 gurka och några valnötter

Skär kryss i potatisen. Baka den i 250 grader i cirka 50 minuter. Blanda keso, tonfisk, salt och peppar och servera det till. Ät sallad till.

En portion ger 421 kalorier

Lax- och pepparrotsfylld rödspätta

400 g rödspätta

75 g rökt lax

2 msk pepparrot

1 finhackad vitlöksklyfta

4 morötter i stavar

100 g squash i tunna skivor

1 msk margarin

2 dl kaffegrädde

1 dl vatten

1/2 fiskbuljongtärning

280 g pasta

Rosésallad

Lägg fisken med skinnsidan nedåt på en skärbräda. Skär laxen i 8 bitar och placera dem ovanpå rödspättorna. Lägg en klick pepparrot på varje. Rulla ihop och fäst med tandpetare. Fräs vitlök, morötter och squash i margarin i en traktörpanna. Slå på kaffegrädde, vatten och buljongtärning. Låt grytan koka i någon minut. Tillsätt rödspättan och låt den sjuda under lock i 5–10 minuter. Servera med pasta och rosésallad.

En portion ger 497 kalorier

Tomatsallad med mozzarella och ägg

2 dl ris

4 dl grönsaksbuljong

1 stor klyfta isbergssallad i strimlor

6 tomater i skivor

1/2 gurka i skivor

100 g mozzarellaost i skivor

4 kokta ägg i halvor

1 dm purjolök i ringar

1 dl lättcrème fraiche

1 dl fil

1/2 dl färska finhackade örtkryddor

2 finhackade vitlöksklyftor

Salt

Peppar

Koka riset i buljongen i 20 minuter. Låt det svalna. Lägg riset som en bädd på ett uppläggningsfat. Varva sallad, tomatskivor, gurka och mozzarella ovanpå riset. Lägg på ägghalvor och purjolök. Dressing: Blanda crème fraiche, fil, örtkryddor, vitlök, salt och peppar.

En portion ger 469 kalorier

Cassoulet på sidfläsk och vita bönor

300 g sidfläsk i bitar

1 squash i skivor

200 g champinjoner i halvor

1 rödlök i tunna klyftor

2 finhackade vitlöksklyftor

1/2 dl rött matlagningsvin

2 msk tomatpuré

1 tsk rosmarin

5–6 kryddnejlikor

Salt

Peppar

2 burkar vita bönor i tomatsås

400 g kokt potatis

300 g kokt broccoli

Stek fläsket, hälften åt gången, i en stekgryta. Rör ner squash, champinjoner, rödlök och vitlök. Låt alltsammans fräsa med så att det får färg och blir mjukt. Tillsätt vin, tomatpuré, rosmarin, kryddnejlikor, salt och peppar. Koka i ytterligare 5–10 minuter. Avsluta med att röra ner bönorna. Servera med kokt potatis och broccoli.

En portion ger 488 kalorier

Lax i vermouth- och citronsås

400 g laxfilé

Citronpeppar

Sås:

1/2 dl torr vermouth

1 1/2 dl lättcrème fraiche

1/2 dl vatten

3/4 fiskbuljongtärning

1/2 tsk dragon

1 tsk saft från en citron

Salt

Peppar

Pilaffris:

1 finhackad gul lök

1 msk margarin

3 dl ris

6 dl vatten

Salt

100 g gröna ärtor

1 ask cocktailtomater

Skär laxen i 4 bitar. Lägg dem i en smord form. Strö på citronpeppar. Stek fisken i 225 grader i 12–15 minuter. Sås: Blanda vermouth, crème fraiche, vatten och buljongtärning i en kastrull. Koka under omrörning i 5 minuter. Smaksätt med dragon, citronsaft, salt och peppar. Ris: Fräs löken i margarin i en kastrull. Rör ner riset och låt det fräsa med i någon minut. Tillsätt vatten och salt. Koka under lock i 20 minuter. Rör ner ärtorna när det är 5 minuter kvar. Servera med cocktailtomater.

En portion ger 507 kalorier

Panzanella med salami

1 rödlök i klyftor

1 msk olivolja

280 g pasta

1 ask cocktailtomater i halvor

100 g salami i strimlor

2 rostade skivor formfranska

Dressing:

4 msk olivolja

2 msk balsamvinäger

1 msk finhackad färsk basilika

1 msk finhackad färsk mynta

Salt

Peppar

Stek löken i olja i en stekpanna. Koka pastan. Skölj den snabbt och blanda den med lök, tomater, salami samt bröd skuret i tärningar. Blanda olivolja, balsamvinäger, basilika, mynta, salt och peppar till en dressing. Slå dressingen över pastan. Servera rätten ljummen.

En portion ger 557 kalorier

Italiensk paprikasoppa

4 gula paprikor

2 morötter

1 gul lök

2 blekselleristavar

4 potatisar

200 g champinjoner

2 msk olivolja

1 l vatten

2–3 höns- eller grönsaksbuljongtärningar

Salt

4 skivor vitt bröd

1 dl finriven parmesanost

Finfördela alla grönsaker. Fräs dem i olja i en stor gryta. Tillsätt vatten och buljong och låt koka under lock i 20 minuter. Ta upp grönsakerna med en hålslev och kör dem till puré i en matberedare. Häll tillbaka purén i grytan. Koka upp och tillsätt ev mer salt. Rosta brödet och skär det i tärningar. Servera brödtärningar och parmesanost till.

En portion ger 360 kalorier

Spenatfyllda tortillas

2 pkt fryst bladspenat

2 burkar keso smaksatt med fetaost

1/2–1 tsk mynta

Salt

Peppar

8 mjuka tortillabröd

2 dl riven 17%-ig ost

Sallad på 1 ask blandad sallad, 1 paprika och 1 mango

Tina spenaten sakta i en kastrull på spisen. Låt det mesta av vätskan koka bort. Låt spenaten svalna något. Tillsätt keso, mynta, salt och peppar. Fördela röran på bröden. Rulla ihop dem och lägg dem i en smord form. Strö på riven ost. Gratinera i 250 grader i cirka 5 minuter. Servera med sallad.

En portion ger 543 kalorier

Aubergine- och squashgratäng

1 aubergine i skivor

1 squash i skivor

Salt

1 finhackad gul lök

1 finhackad vitlöksklyfta

1 msk olivolja

2 dl gröna linser

6 dl vatten

1 tsk kardemumma

1 tsk ingefära

4 tomater i skivor

1 1/2 dl kaffegrädde

2 msk ströbröd

Sallad på 300 g vitkål och en liten burk krossad ananas

4 skivor grovt bröd

Lägg aubergine och squash på en skärbräda. Strö på salt. Torka bort vätskan som bildats med ett papper.

Lägg aubergine och squash på en smord plåt. Stek i 225 grader i cirka 15 minuter. Vänd dem efter halva tiden. Fräs all lök i olja i en kastrull. Koka linserna i vatten i en andra kastrull i 20–25 minuter. Häll bort eventuell vätska. Tillsätt linserna till löken.

Krydda med kardemumma, ingefära, salt och peppar. Varva aubergine, squash och linsröra i en smord ugnsfast form. Lägg tomatskivorna överst. Häll på grädde samt strö över ströbröd. Stek i 225 grader i cirka 25 minuter. Servera med sallad och bröd.

En portion ger 395 kalorier