Picknick på pirog

Veckans smala

HÄLSA

Packa picknickkorgen med de här läckra och matiga laxpirogerna.

Foto: THOMAS JOHANSSON

Piroger med lax och ägg

8 stycken

Deg:

50 g margarin

1 1/4 dl mellanmjölk

1/4 pkt jäst

Cirka 4 dl vetemjöl

2 krm salt

Fyllning:

200 g kokt kall lax

2 kokta kalla ägg

2 dl kokt kallt ris (3/4 dl okokt)

1/2 dl finhackad dill

2 msk finhackad gräslök

Skal från 1 citron

Salt

Peppar

Till pensling:

1 lätt uppvispat ägg

1 ask blandad sallad

4 morötter

100 g sockerärter

Börja med degen: Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli fingervarm. Smula jästen i en bunke. Häll på lite av degvätskan och rör så att jästen löser sig. Tillsätt resten av vätskan, vetemjöl och salt. Arbeta ihop till en deg. Låt degen jäsa under bakduk i 1 timme.

Fyllningen: Dela lax och ägg i bitar. Blanda det med ris, dill, gräslök och citronskal. Salta och peppra. Rulla ut degen till en rulle och dela den i 8 bitar. Kavla ut varje degbit till en rundel, ca 10 cm i diameter. Fördela fyllningen på rundlarna. Nyp ihop degkanterna. Lägg pirogerna med skarven uppåt på ett bakplåtspapper på en plåt. Låt dem jäsa cirka 20 minuter. Pensla med ägg. Grädda i 225 grader i 15 minuter. Servera med sallad samt lättkokta morötter och sockerärter.

Snabbkoll veckans smala

Kristina Eriksson