Smaskig strömming och kryddiga köttbullar

Lunch/middag

1 av 3 | Foto: THOMAS JOHANSSON
RÄKOR. Ät med vitlöks- och pinjenötssmör.
HÄLSA

Räkor med vitlöks- och pinjenötssmör

400 g skalade räkor

Vitlöks- och pinjenötssmör:

60 g smör

4 pressade vitlöksklyftor

40 g grovt hackade pinjenötter eller cashewnötter

2 msk finhackad koriander

2 tsk pressad citron

Salt

Peppar

280 g pasta

250 g broccoli

Blanda smör, vitlök, pinjenötter, koriander och citron till en röra. Smaka av med salt och peppar. Servera med räkor, pasta och kokt broccoli.

En portion ger 546 kalorier

Laxsoppa med citrusaioli

1 finhackad gul lök

2 finhackade vitlöksklyftor

2 morötter i slantar

1 msk olivolja

2 tsk fänkålsfrö

1 påse saffran

1 burk krossade tomater

8 dl fiskbuljong

100 g sockerärter

300 g laxfilé i tärningar

200 g rensade räkor

Finhackad färsk koriander

Citrusaioli:

3/4 dl gräddfil

2 msk majonnäs

Finrivet skal från 1 apelsin

1 pressad vitlöksklyfta

Salt

Peppar

4 skivor grovt bröd

Fräs löken och morötterna i olja i en gryta. Tillsätt fänkål och saffran. Rör ner tomater och fiskbuljong. Låt soppan koka i 10 minuter. Tillsätt sockerärter och lax och låt det koka med i ytterligare 5 minuter. Avsluta med räkorna som bara ska bli varma. Citrusaioli: Blanda gräddfil, majonnäs, apelsinskal, vitlök, salt och peppar i en skål. Låt aiolin stå kallt en stund, gärna 1 timma. Servera med bröd.

En portion ger 432 kalorier

Fajitas med avokadosalsa

400 g lövbiff

Marinad:

3 pressade vitlöksklyftor

1 msk olivolja

Några droppar tabasco

Saft från 1/2 lime

1 msk honung

Salt

Peppar

1 msk olja

Finhackad bladpersilja

Avokadosalsa:

1 avokado i tärningar

1 mango i tärningar

1 rödlök i fina klyftor

1 burk avrunnen majs

Saft från 1/2 lime

1 tsk olivolja

Salt

Peppar

4 stora mjuka tortillasbröd

1 dl salsa (köpt)

Skär köttet i stora bitar. Blanda vitlök, olivolja, tabasco, lime, honung, salt och peppar till en marinad och låt köttet dra i några timmar. Stek hastigt (annars blir det segt) i olja i en stekpanna. Avokadosalsa: Blanda avokado, mango, rödlök, majs, lime och olivolja till en salsa. Smaka av med salt och peppar. Servera köttet och salsan i tortillasbröd. Toppa med salsa och finhackad persilja.

En portion ger 562 kalorier

Paprika- och sellerisoppa

200 g rotselleri i tärningar

1 finhackad gul lök

2 finhackade vitlöksklyftor

1 msk olivolja

4 röda paprikor i bitar

1 l grönsaksbuljong (tärning)

1 tsk socker

1 dl lättcrème fraiche

2 dl kokt ris

Salt

Peppar

1 dl finhackade oliver

4 småfranska à 50 g

Fräs selleri och lök i olja i en gryta. Tillsätt paprika och buljong. Låt koka i 20-25 minuter. Kör slät i en matberedare eller med en mixerstav. Tillsätt socker och crème fraiche. Avsluta med att röra ner det kokta riset. Smaka av med salt och peppar. Servera med oliver och bröd.

En portion ger 372 kalorier

Persisk kalops

2 auberginer

400 g grytbitar av nötkött

2 msk olja

Salt och peppar

1 finhackad gul lök

2 msk tomatpuré

1/2 tsk gurkmeja

1 dl gula linser

1 msk pressad citron

Ev 1/2 köttbuljongtärning

100 g torkade aprikoser

2 dl couscous

150 g isbergssallad

Skär auberginen i skivor. Strö på salt och låt dem ligga en timma så att vattnet dras ur. Vänd efter halva tiden och torka dem torra med hushållspapper. Stek grytbitarna i hälften av oljan. Salta och peppra. Tillsätt lök, tomatpuré, gurkmeja och vatten så att det täcker köttbitarna. Låt köttet småputtra en timma under lock. Stek aubergineskivorna i resten av oljan i en stekpanna. Rör ner aubergine och linser. Låt grytan koka ytterligare 30 minuter. Tillsätt ev mer vatten. Smaka av med citron och ev buljong. Servera med aprikoser, couscous och isbergssallad.

En portion ger 485 kalorier

Honungsmarinerade revbensspjäll

500 g grillribs (köttiga revben)

Marinad:

3 msk honung

2 msk kinesisk soja

1 dl chilisås (av ketchuptyp)

1 pressad vitlöksklyfta

Några droppar citron

Salt

4 st bakpotatis eller 8 stora vanliga

Sallad på 150 g isbergssallad, 2 kiwi, 2 tomater, 2 salladslökar och 2 tsk olivolja

Blanda honung, soja, chilisås, vitlök, citron och salt i en plastpåse. Lägg i köttet och låt det dra i några timmar. Grilla alternativt stek i lite margarin i en stekpanna. Tvätta och gör några hål i potatisen. Baka potatisen i 225 grader i cirka 50 minuter. Blanda ingredienserna till salladen.

En portion ger 500 kalorier

1 kyckling, styckad i 6-7 delar

2 msk smör

Salt

Peppar

1 finhackad gul lök

1 fänkål i tärningar

1 msk vetemjöl

1 svampbuljongtärning

1 dl mjölk

1 dl kaffegrädde

2 dl vatten

200 g rensade kantareller

Saft av 1/2 limefrukt

Salt

Peppar

Cayennepeppar

1 kg potatis

Sallad på 2 kiwi, 1 ask blandad sallad samt 1 paprika

Stek kycklingen i hälften av smöret i en stekgryta, den ska bara få färg. Tillsätt lök och fänkål och låt det fräsa med i någon minut. Strö över mjöl. Rör med en trägaffel så att mjölet smälter. Tillsätt buljongtärning, mjölk, kaffegrädde och vatten. Låt kycklingen koka i 30-40 minuter. Rör då och då. Rensa kantarellerna. Stek dem hastigt i resten av smöret. Rör ner dem i grytan när det återstår 5 minuter. Smaka av med lime, salt, peppar och cayennepeppar. Servera med kokt potatis och sallad.

En portion ger 485 kalorier

Grönsaks- och makaronipudding

250 g makaroner

1 purjolök i ringar

200 g squash i skivor

3 finhackade vitlöksklyftor

200 g skivade champinjoner

1 msk olivolja

200 g rökt skinka i bit

1 1/2 dl riven ost

3 ägg

4 dl mellanmjölk

1/2 tsk salt

Peppar

Sallad på 3 grovt rivna morötter och en liten burk krossad ananas

Koka makaronerna enligt anvisningen på förpackningen. Skölj dem snabbt i ett durkslag. Fräs grönsakerna i olja i en stekgryta. Skär skinkan i tärningar. Blanda makaroner, grönsaker, skinka och ost i en smord, ganska stor, ugnsfast form. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen över grönsakerna och makaronerna. Grädda i 225 grader i cirka 45 minuter. Servera med morötter.

En portion ger 515 kalorier

Basilika- och tomatströmming

400 g strömmingsfilé

2 msk crème fraiche med tomat- och basilikasmak

1/2 dl finhackad basilika

Ca 1 dl ströbröd

2 msk smör

Salt

1 kg potatis, gärna små

1 msk smör

1 dl finhackad dill

Salt

Sallad på 4 skivade tomater, 8 fefferoni, 50 g ruccola, 1/2 finhackad rödlök, pressad citron

Lägg hälften av fisken på ett skärbräde. Fördela crème fraiche och basilika ovanpå. Lägg på de resterande strömmingarna. Vänd flundrorna i ströbröd. Stek dem i smör i en stekpanna, 3-4 minuter per sida. Salta. Skala och koka potatisen. Häll av vattnet. Rör ner smör, dill och salt. Blanda ingredienserna till salladen.

En portion ger 488 kalorier

Köttbullar i curry

500 g strimlad vitkål

4 morötter i slantar

2 blekselleristavar i skivor

2 pressade vitlöksklyftor

2 msk olja

1 tsk curry

1 tsk spiskummin

1 tsk ingefära

1/2 svampbuljongtärning

2 dl lättkokosmjölk

1/2 dl yoghurt naturell

4 msk mango chutney

Salt

300 g färdiga köttbullar

2 dl jasminris

Fräs vitkål, morötter, blekselleri och vitlök i olja i en wokpanna. Tillsätt curry, spiskummin och ingefära. Rör med en trägaffel. Smula över buljong och rör ner kokosmjölk, yoghurt och mango chutney. Låt grytan koka i 5 minuter. Smaka av med salt och avsluta med att tillsätta köttbullarna som bara ska bli varma. Servera med ris.

En portion ger 490 kalorier

Kristina Eriksson