Glykemiskt index

Värdet för olika livsmedel

HÄLSA

Glykemiskt index anger hur snabbt ett livsmedel höjer blodsockret. Det är också ett direkt mått på hur mycket insulin som kommer att frigöras. En låg siffra betyder att kolhydraterna tas upp långsammare och att mindre insulin frigörs.

Råa veteflingor 0,5 mm 37

Ångpreparerade veteflingor 0,5 mm 91

Vetekorn, kokade 40 minuter 67

Ångpreparerade havreflingor 0,5 mm 105

Ångpreparerade havreflingor 1 mm 72

Havrekorn, kokade 20 minuter 60

Gröt på fullkornsmjöl av havre 105

Havregrynsgröt 93

Gröt på fullkornsmjöl av korn 98

Vitt bröd 100

Bröd på fullkornsmjöl av korn + vetemjöl 98

Bröd på fullkornsmjöl av korn + vetemjöl, surdegsbakat 76

Kommersiell pumpernickel, surdegsbakat 68

Makaroner 70

Spaghetti 60

Kokat klibbris 86

kokat parboiled ris 65

Kokade röda kidneybönor 44

Linsgröt på frystorkade, malda gröna linser 63

Potatismos 102

Källa: Livsmedelsverket