Rökare blir frisk - av fisk

HÄLSA

LONDON

Rökare får skadade blodkärl.

Men det går att reparera - med fisk och apelsiner.

Rökare riskerar att få förhårdnade blodkärl. Ett litet intag av fisk kan eliminera den risken, har irländska forskare konstaterat.

De irländska forskarna, vid Royal College of Surgeons i Dublin, testade aminosyran taurin på en grupp på 15 rökare. Resultatet jämfördes med en grupp ickerökare.

Taurin finns i alla fisksorter.

Kärlen blir stela

- Blodkärlen blir som stela rör när de utsätts för cigarettrök, säger David Bouchier Hayse som lett undersökningen till tidningen Daily Telegraph.

- Det innebär att de inte kan kan utvidga sig om blodflödet skulle öka.

Men forskarna i Dublin har konstaterat att taurin gör att blodkärlen blir mjukare och det gäller även doser av c-vitamin.

Forskare i USA har tidigare upptäckt att allopurinol, ett medel som används mot gikt, också ger samma effekt.

Bäst: att fimpa

Men forskarna säger att de inte alls rekommenderar vare sig fisk eller apelsiner för rökare.

Om man är rädd om sin hälsa är det bästa att sluta röka helt.

Resultatet har publicerats i den amerikanska tidskriften "Circulation".

Leif Kasvi