Gör maten till en smal sak med mumsig laxsoppa

Lunch/middag

HÄLSA
Cashewpanerad fisk med salsa.
Foto: Thomas Johansson
Cashewpanerad fisk med salsa.

Kycklingsallad med lemon curddressing

2 dl couscous

1 tsk margarin

Kött från 1 rensad grillad kyckling

200 g champinjoner i skivor

1 mango i bitar

1 dl jordnötter

1 dl russin

100 g ruccola

Lemon curd-dressing:

1 msk skånsk senap

1 1/2 msk lemon curd

3 msk olivolja

1 msk vatten

Salt och peppar

Börja med att koka couscousen enligt anvisningen på paketet. Rör ner en liten klick margarin. Låt couscousen svalna något. Blanda couscous, kycklingkött, champinjoner, mango, jordnötter, russin och ruccola.

Lägg upp allt på ett vackert serveringsfat. Kör senap och lemon curd med en mixerstav. Tillsätt olivoljan droppvis. Smaksätt med salt och peppar. Häll dressingen över salladen.

En portion ger 553 kalorier

Cashewpanerad fisk med avokado- och tomatsalsa

400 g hällefilé

1 ägg

1 dl ströbröd

1/2 dl finhackade cashewnötter

1 msk margarin

Salt

Avokado- och tomatsalsa:

1/2 gul lök i skivor

2 tsk margarin

1 avokado i bitar

2 tomater i bitar

1/2 dl sweet chili-sås

4 skivor vitt bröd à 50 g

Vänd först fisken i uppvispat ägg och därefter i ströbröd blandat med cashewnötter. Stek fisken i margarin i en stekpanna. Salta. Salsan: Stek löken i margarin så att den blir glansig. Vänd ner avokado och tomater som ska bli lite varma. Tillsätt sweet chili-sås. Rosta brödet. Lägg på fisken och toppa med salsan.

En portion ger 392 kalorier

Pastasallad med paprika och parma

280 g pasta

1 gul paprika i ganska stora bitar

1 röd paprika i ganska stora bitar

200 g shiitakesvampar i halvor

1 msk olivolja

150 g parmaskinka i strimlor

1/2 purjolök i ringar

1 dl riven 17-procentig ost

Dressing:

1 msk skånsk senap

2 pressade vitlöksklyftor

1 smulat lagerblad

1/2 tsk torkad timjan

3 msk olivolja

1 msk vatten

Salt och peppar

Koka pastan. Blanda ingredienserna till dressingen. Slå den över den ljumma pastan. Lägg paprikorna med skinnsidan upp i en ugnsfast form. Grilla dem i 250 grader tills det bildats blåsor. Lägg paprikabitarna i en plastpåse och knyt igen. Öppna plastpåsen efter någon minut och skala paprikorna med en skalkniv. Stek svampen hastigt i olja. Blanda ner parmaskinka och purjolök som får fräsa med i någon minut. Blanda pasta, paprika, svamp, skinka och lök i en skål. Servera pastasalladen ljummen.

En portion ger 477 kalorier

Vegogryta med smak av pesto

1/2 purjolök i skivor

2 pressade vitlöksklyftor

1/2 aubergine i tärningar

1 squash i tärningar

1 msk olivolja

1 1/2 burk krossade tomater

1 svampbuljongtärning

1/2 tsk italiensk salladskrydda

1 burk stora vita bönor

1 msk pesto

50 g fetaost

4 dl korngryn

Fräs lök, aubergine och squash i olivolja i en stekgryta. Tillsätt tomater, buljong och italiensk salladskrydda. Låt grytan koka i 20 minuter. Skölj bönorna och rör ner dem i grytan. Låt alltsammans bli varmt. Smaka av med pesto. Servera fetaost och kokta korngryn till.

En portion ger 470 kalorier

Mussel- och potatissallad

800 g kokta, kalla potatisar

1 dl finhackad purjolök

1 dl skivade gröna oliver

2 msk kapris

2 grovt rivna äpplen

2 dl matlagningsyoghurt

2 burkar väl avrunna rökta musslor

Salt

Peppar

Sallad på 1 ask blandad sallad, 3 tomater i skivor, 1/2 gurka i skivor

Skiva potatisen. Blanda med purjolök, oliver, kapris och äpple. Rör

ner matlagningsyoghurt och musslor. Salta och peppra. Lägg upp på en salladsbädd med tomat och gurka.

En portion ger 488 kalorier

Palsternacksgratäng med kassler

4 palsternackor i skivor

200 g skivade champinjoner

1 msk margarin

Salt och peppar

1 burk lättcrème fraîche

1 dl riven 17-procentig ost

400 g kassler i skivor

bröd

Sallad på 1 gurka, 1 knippe rädisor, 1 msk olja, några droppar vinäger, grovmalen peppar och salt

Förväll palsternackorna i 5 minuter. Stek svampen på hög värme. Blanda palsternackor och champinjoner i en smord form. Salta och peppra.

Bred på crème fraîche och avsluta med ost. Gratinera i 225 grader i 15–20 minuter. Servera med kassler, bröd och sallad.

En portion ger 500 kalorier

Ratatouille

med het korv

1 röd lök i klyftor

1 gul lök i klyftor

2 vitlöksklyftor i skivor

1 msk olivolja

1 röd paprika i bitar

1 gul paprika i bitar

1 squash i skivor

2 burkar hela tomater

1 tsk torkad timjan

eller 1 msk färsk

Salt

Peppar

260 g kabanoss

2 tsk margarin

280 g pasta

Fräs löken i olja i en stekgryta. Tillsätt paprika och squash och låt det fräsa i några minuter.

Rör ner tomater och timjan.

Låt grytan koka i 15 minuter. Skär korven i bitar och stek i margarin. Servera med pasta.

En portion ger 500 kalorier

Nötgryta med chutney och jordnötssmör

500 g grytbitar av nötkött

1 msk margarin

6 dl vatten

1 1/2 dl rött vin

2 msk worchestershiresås

1 köttbuljongtärning

4 msk mango chutney

1 1/2 msk honung

2 msk jordnötssmör

2 msk kaffegrädde

100 g champinjoner i halvor

1/2 purjolök i bitar

1 msk margarin

Salt och peppar

2 dl couscous

250 g kokt broccoli

Bryn köttet i margarin. Bryn hälften åt gången och lägg över det i en gryta. Slå på vatten, vin, worchestershiresås och buljongtärning. Låt grytan koka i drygt en timme. Tillsätt mango chutney, honung, jordnötssmör och kaffegrädde. Koka alltsammans i ytterligare 15 minuter. Fräs champinjoner och purjolök i margarin. Tillsätt grönsakerna till grytan när det är några minuter kvar. Smaka av med salt och peppar. Servera med couscous och kokt broccoli.

En portion ger 529 kalorier

Lyxig räktallrik

3 dl avorioris

1/2 buljongtärning

4 dl gröna ärtor

3 kokta ägg

1 burk sparris

1 burk kronärtskockor

400 g skalade räkor

Dill- och romsås:

2 dl matlagningsyoghurt

1 liten burk stenbitsrom

1 msk lättmajonnäs

2 msk finhackad dill

2 msk finhackad gräslök

Salt

Peppar

Koka riset med buljongtärning. Låt det svalna. Skölj ärtorna i varmt vatten. Blanda ris och ärtor. Lägg upp riset på ett fat. Fördela ägg, sparris, kronärtskockor och räkor ovanpå. Blanda ingredienserna till såsen. Servera.

En portion ger 546 kalorier

Laxsoppa med citrusaioli

1 finhackad gul lök

2 finhackade vitlöksklyftor

2 morötter i slantar

1 msk olivolja

2 tsk fänkålsfrö

1 påse saffran

1 burk krossade tomater

8 dl fiskbuljong

100 g sockerärter

300 g laxfilé i tärningar

200 g rensade räkor

finhackad färsk koriander

Citrusaioli:

3/4 dl gräddfil

2 msk majonnäs

Finrivet skal från 1 apelsin

1 pressad vitlöksklyfta

Salt och peppar

4 skivor grovt bröd

Fräs lök och morötter i olja i en gryta. Tillsätt fänkål och saffran. Rör ner tomater och fiskbuljong. Låt soppan koka i 10 minuter. Tillsätt sockerärter och lax och låt koka i ytterligare 5 minuter. Avsluta med räkorna som bara ska bli varma. Citrusaioli: Blanda gräddfil, majonnäs, apelsinskal, vitlök, salt och peppar i en skål. Låt aiolin stå kallt en stund, gärna 1 timma. Servera med bröd.

En portion ger 432 kalorier