Vegetarisk risotto

VECKANS SMALA

HÄLSA

Unna dig en härlig vegetarisk risotto! Den här varianten av den italienska rätten är baserad på korngryn, rotfrukter och svamp. Korngrynen går att byta ut mot ris. Ta då 3 dl ris och 6 dl buljong.

Foto: Thomas Johansson

Risotto på korngryn, rotfrukter och shiitake

4 portioner

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

4 morötter i tärningar

1 palsternacka i tärningar

En bit rotselleri i tärningar

3 dl korngryn

9 dl grönsaksbuljong

200 g shiitake i halvor (eller någon annan svamp)

1 msk margarin

1 1/2 riven parmesanost

2 msk fint hackad koriander

4 skivor grovt bröd

Fräs löken i olja i en gryta. Tillsätt morot, palsternacka och rotselleri och låt det fräsa med i någon minut. Rör ner korngryn och buljong. Låt risotton koka i 30 minuter under lock. Stek svampen hastigt i margarin i en stekpanna. Rör ner svamp, parmesanost och koriander. Servera med bröd.

Snabbkoll till Veckans Smala

Kristina Eriksson