Kräsen? Nej, supersmakare

HÄLSA

Hör du till dem som notoriskt undviker allt som är grönt? Nu kan det finnas en förklaring till ditt beteende. Forskare vid universitetet i Yale har funnit att hela 25 procent av befolkningen är så kallade ”supersmakare”.

En ”supersmakare” är en sällsynt kräsen person som avskyr allt som smakar bittert. Mellan 10 och 15 procent är extrema finsmakare. De kan inte ens ta bittra livsmedel i sin mun. Till de vanligaste hatobjekten hör livsmedel som kaffe, choklad och mörka grönsaker. Men även kaffedrickare kan vara supersmakare.

– Skillnaden ligger i att de inte gillar java så mycket som vanliga allätare, säger Linda Bartoshuk, forskare vid Yale.

Att matvanorna skiljer sig mellan människor är egentligen inget större problem. Dock, varnar Linda Bartsohuk, finns det en risk för att supersmakarna drabbas av cancer oftare än andra. Många cancerhämmande ämnen finns nämligen i mat med bitter smak. Lösningen kan vara att berika den bitterljuva kosten med vissa smakämnen som gör den mer lättillgänglig för alla.

Sara Milstead