Tv-kockarnas mat är rena fettbomben

Experten sätter betyg

Nigella, Jamie, Tina och Kråke. Foto: TV4/CHANNEL FOUR, KANAL5/FREEMANTAL MEDIA, KRISTER HANSSON, TV 4.
Nigella, Jamie, Tina och Kråke. Foto: TV4/CHANNEL FOUR, KANAL5/FREEMANTAL MEDIA, KRISTER HANSSON, TV 4.
HÄLSA

- Bedrövligt, tv-kockar! Tinas, Jamies, Nigellas och Kråkes mat är för fet och grönsakssnål.

Det menar nutritionist Eva Callmer som har specialgranskat tv-kockarna.

Samtliga tv-kockar serverar tittarna kaloribomber med socker och fett, struntar i grönsaker och skvimpar med olivoljan över det mesta.

Det anser Eva Callmer, nutritionist på Centrum för tillämpad näringslära, har bedömt kockarnas mat ur hälsoaspekt.

- Programmen är väldigt trevliga och ger en positiv bild av matlagning.

Nigellas program spelar på sensualitet med alla färger och smaker och Jamie är bra på att avdramatisera matlagning.

Tråkigt med kostcirklar

Det anses nog inte underhållande att kockarna pratar om kostcirklar och fibrer, men det borde inte hindra dem inte från att smyga in lite av dem ändå, säger Eva Callmer.

Maten är fet och när kockarna använder grönsaker, frukt och bär är de ofta inkletade i socker eller dränkta i smör och olja. Hur lite grönt som används förvånar Eva Callmer, eftersom det ligger i tiden, menar hon. Grönsaker är både fräscha och vackra på tallriken.

- Man använder lök, svamp, kryddor och chili men det blir aldrig i några stora mängder.

Komplettera med grönsaker

Det vore så enkelt för kockarna att visa människor hur lätt man kan komplettera upp en måltid med kokta eller råa grönsaker.

Genomgången visar också på en ojämnhet. Ibland är maten hyfsat nyttig. Det tyder på att kockarna är helt hälsoomedvetna, menar Eva Callmer.

- I Kråkes program är ofta gästen mer medveten om onyttigheter än Kråke själv som bara vräker på stekfett.

Eva Callmer vill inte beskylla kockarna för att bidra till den ökande fetman bland svenskarna. Däremot borde tv-cheferna vara mer kritiska.

- Jag vill inte se programmen som bovar. Men det finns en outnyttjad potential att främja bra matvanor. Man förmedlar ju en attityd, säger hon.

Tina Nordström får en liten uppmuntran från Eva Callmer som tycker sig se ett liten förbättring när det gäller fettet.

Men totalt sett blir betyget dåligt.

- Kockarna måste ju kunna äta den mat de lagar.

Det skulle aldrig Nigella kunna göra om hon ville hålla sig smal, säger Eva Callmer.

Så här gick testet till

Hanna Blanksvärd