Är råsocker mer hälsosamt?

HÄLSA

Jag undrar om det är mer hälsosamt att äta råsocker i stället för raffinerat socker.

Svar: Socker är den vanliga benämningen för sackaros som är en så kallad disackarid och består av de enkla sockerarterna (monosackariderna) glukos och fruktos. Sackrosen framställs ur sockerbetor eller rörsocker och kallas därför ibland även för bet- eller rörsocker. Men kemiskt är det alltås ingen skillnad.

När man i dagligt tal pratar om socker menar man som regel den vita raffinerade sackarosen som vi bland annat annat använder som strösocker och bitsocker. Denna vita sackaros är så hårt och noga raffinerad att den endast innehåller kolhydrater. Det bruna råsockret innehåller däremot olika mineraler och spårelement, bland annat krom, som är ett viktigt ämne för att insulinet effektivt ska kunna reglera just blodsockernivån och upptag i vävnaderna.

Råsocker är alltså att föredra, men man ska ändå begränsa det totala intaget av socker.

Kristina Eriksson