Är mörk choklad mindre fet?

HÄLSA

Min kollega äter bara choklad med minst 70 procent kakao och säger att det är lite fett i sådan choklad. Jag har tittat på en del förpackningar, men det står inte hur mycket fett det är i mörka choklader.

Svar: Mörk choklad med minst 70 procent kakao innehåller en stor andel fett. Däremot innehåller den mörka chokladen mindre tillsatt raffinerat socker.

Råvaran eller kakaobönan är mycket energirik och innehåller cirka 50 procent fett, 20–25 procent kolhydrater och 15–20 procent uppbyggande protein. Vidare cirka 1,5 procent uppiggande teobromin, 5 procent vatten, en lång rad mineraler och vitaminer samt rejält med cellskyddande polyfenoler.

Mörk choklad är alltså betydligt nyttigare än ljus. Är man sugen på något gott, är mörk choklad ett vettigt alternativ. Vid en ordinär chokladkonsumtion utgör chokladen en marginell del av det totala energiintaget och det finns ingenting som tyder på att chokladen påverkar blodfetterna.