Så lagar du hälsosam medelhavsmat

Tre kockar ger dig läckra recept

1 av 2 | Foto: Mikael Gustavsen
Grillad tonfisk med pilgrimsmusslor.
HÄLSA

Grillad tonfisk med pilgrimsmusslor

Mikael Eklund

4 personer

300 g färsk tonfisk

4 pilgrimsmusslor

50 g färsk spenat

parmesan

Dressing:

2 äggulor

1 citron

1 vitlöksklyfta

3 msk riven parmesan

2 msk hackad persilja

0,5 dl olivolja

Gör så här:

1. Börja med dressingen. Tvätta citronen och riv skalet.

2. Dela citronen och pressa ned saften i en skål.

3. Pressa i vitlöksklyftan och blanda med citronrivet, parmesanosten, persiljan och äggulorna.

4. Vispa ner olivoljan droppvis.

5. Dela tonfisken i fyra bitar. Salta och peppra.

6. Pensla en grillpanna eller en stekpanna tunt med olja.

7. Hetta upp på högsta värme och stek tonfisken en minut på varje sida. Den ska fortfarande vara "rå" i mitten.

8. Salta och peppra musslorna och stek dem en halv minut på varje sida. Snabba ryck!

9. Lägg upp på tallrikar, garnera med spenat och hyvlad parmesan. Droppa över dressingen.

Tips: Finns inte färsk tonfisk kan du ta svärdfisk eller jätteräkor.

Marulk med hummer och örtpotatis

Mikael Eklund

4 personer

600 g marulk

1 hummer, 350 g

2 msk smör

200 g små potatisar

färsk timjan

Såsen:

1 lök

1 vitlöksklyfta

100 g palsternacka

2 dl vitt vin

2 dl crème fraiche

persilja

Gör så här:

1. Skala potatisarna noga så att de blir jämnstora.

2. Koka dem klara och stek dem sedan någon minut i lite smör och hackad

timjan.

3. Hacka löken och vitlöken.

4. Skala palsternackan och tärna smått.

5. Fräs det hackade i lite smör och häll sedan på vinet och crème fraichen. Koka i 10 min.

6. Klipp i 2 msk persilja och mixa såsen.

7. Smaka av såsen med salt och peppar och vispa ner en klick smör.

8. Dela fisken i fyra delar och bryn dem i smöret. Ställ sedan in i 180

graders ugn i 5 minuter.

9. Plocka ut köttet ur hummerns stjärt och klor. Stek det hastigt i lite smör.

10. Lägg en bit fisk på varje tallrik. Arrangera hummerköttet ovanpå och häll

såsen runt omkring. Servera potatisarna till.

Tips: Använd fryst hummer. Det brukar finnas till hyfsat pris. Koka soppa på skalen.

Kolgrillade grönsaker

Jon Hansson

Ingredienser

(4-6 portioner)

2 röda paprikor

2 gula paprikor

2 medelstora squasher

1 fänkålshuvud

1 aubergine

8 späda purjolökar

havssalt och nymald svartpeppar

extra fin jungfruolja

1 stor kruka färsk basilika, bladen repade

2 msk ört- eller vitvinsvinäger

1 vitlöksklyfta

Så här gör du:

Skölj grönsakerna. Värm grillen eller en grillpanna, lägg på paprikorna hela och grilla dem tills de är riktigt svarta runt om. Medan de fortfarande är varma täcker du dem med plastfolie och låter dem svalna.

Skiva squashen på längden i halvcentimetertjocka skivor och gör likadant med fänkålen, spara de gröna bladvipporna.

Grilla squash och fänkål tillsammans i grillpannan i ungefär 1 minut på var sida eller tills de fått fina grillränder. De får inte vara alltför svarta eller för råa.

Lägg upp dem på en ren kökshandduk i ett lager. De får inte ligga ovanpå varandra, för då mjuknar de av värmen och blir alldeles sladdriga. Skär auberginen tvärs över i 1 centimeter tjocka skivor.

Grilla aubergineskivorna, vänd dem 4 gånger tills de fått fina grillränder, lägg sedan upp dem på kökshandduken. Koka purjolökarna i saltat vatten tills de börjar mjukna.

Häll av vattnet, gnid in dem med lite olivolja och grilla dem snabbt tills de fått fina grillränder. Skala paprikorna men skölj dem inte, för då försvinner all den söta och fantastiska smaken. Gnid noga bort det svarta skalet, ta bort stjälk och frön och riv paprikorna i långa remsor. Lägg alla grönsakerna i en stor skål.

Stöt ungefär en fjärdedel av basilikabladen i en mortel med en rejäl nypa salt och peppar till en slät grön pasta.

Tillsätt cirka 8 matskedar extra fin jungfruolja och vinägern, efter smak. Häll dressingen över grönsakerna och rör om snabbt så att allt täcks av den härliga basilikaoljan, lägg sedan i resten av basilikabladen.

Skiva vitlöken mycket tunt för att få en fin smak och lägg den i skålen tillsammans med fänkålsvipporna. Blanda alltsammans och servera grönsakerna

rumstempererade på ett stort fat. Passar bra till grillad fisk eller grillat kött eller som en del av en antipastitallrik med lite rostad bruschetta och färsk buffelmozzarella.

Scampisallad

Monika Ahlberg

Grillade jätteräkor på en salladsbädd av späda salladssorter serveras med avokadokulor, bondbönor och pesto.

Ingredienser

30 råa scampi,

beräkna 3-4 per person

2 msk smör

1 tärning grönsaksbuljong

20 hela bondbönor

2 avokador

1-2 lime

1 ask (150 g) machésallad

1 ask mangoldskott eller

annan sallad av späda skott

1 dl grön pesto

Till garnering: röda basilikablad

Så här gör du:

Fräs scampin i smöret tills den fått en vacker röd färg.

Koka upp buljongen och koka bönorna i 5-10 minuter. Låt rinna av.

Dela och kärna ur avokadon.

Tag ut små kulor med en melonkulformare. Pressa över rikligt med limesaft så behåller de den fina gröna färgen.

Fördela salladssorterna på ett fat. Sprid ut scampin.

Tag ut bönorna från skidorna och blanda ner dem i salladen.

Fördela avokadokulorna och ringla över peston. Garnera med röda basilikablad.