Biff och mojo med saltkokt potatis

HÄLSA

(4 personer)

Det här behöver du:

4 biffar

salt och peppar

Potatisen (papas arrugadas):

1 kg potatis

0,5 kg salt

Såsen (mojo):

12 vitlöksklyftor

5 msk vitvinsvinäger

1 tsk mald spiskummin

1 dl hackad koriander (löst packad)

1 tsk salt

2 dl olivolja

Så här gör du:

1. Koka upp potatisvattnet. Saltet löser sig lättare om vattnet är varmt.

2. Borsta potatisarna (de ska inte skalas) under rinnande vatten.

3. Lägg i kastrullen med kokvattnet. Justera vattennivån så att det precis täcker potatisarna. Fyll på med salt tills potatisarna flyter. Det är ungefär havsvattensälta. Och, ja, det går åt mycket salt. Sjud i 20 minuter.

4. Dra ner värmen och häll av nästan allt vatten och täck potatisarna i kastrullen med ett tunt lager salt (jajamän). Skaka kastrullen och ställ på eftervärmen i några minuter tills saltet kristalliseras.

5. Dra kastrullen av värmen och täck med hushållspapper och låt stå 5 minuter. Potatisarna blir skrynkliga ú och saltiga.

6. Gör såsen medan potatisen sjuder: Skala vitlöksklyftorna och mixa dem. (Stora morteln eller vassa kniven funkar också men tar längre tid.)

7. Hacka koriandern.

8. Mixa ihop spiskumminet, koriandern, vinägern och saltet med vitlöken. Mixa tills det blir en ganska jämn grön smet.

9. Häll i oljan och mixa ihop. Smaka av med eventuellt mer salt och vinäger.

10. Stek biffarna och servera med potatisen och mojon.

Gott att dricka till:

Ett kraftigare rödvin:

Bonassia syrah 2002 (12516) Marocko, 59 kronor.

Vego-varianten:

Såsen är inte god enbart till kött utan mycket användbar till råa eller kokta grönsaker.

Jon Hansson