Yoghurtmarinerade quornfiléer på spett

HÄLSA

(4 personer)

Byt ut quornet mot kycklingbröst om livet känns tomt utan kött. Dra i så fall ner ugnsvärmen och stek i 20 minuter så att kycklingen hinner bli genomstekt.

Det här behöver du:

8 quornfiléer

3 dl naturell yoghurt

1 vitlöksklyfta

3 cm färsk ingefära

1 msk korianderfrön

1 tsk mald spiskummin

1 tsk sambal oelek

salt

peppar

ris

Så här gör du:

1. Ta fram qournfiléerna så att de hinner tina något.

2. Starta riskoket.

3. Sätt igång ugnen på 250 grader.

4. Blanda marinaden. Häll upp yoghurten i en skål och pressa i vitlöksklyftan.

5. Skala ingefäran, riv den sedan och rör ner i yoghurten.

6. Krossa koriandern och spiskumminet i en mortel eller kryddkvarn. Du kan också använda färdigmalda kryddor men de förlorar snabbt stinget.

7. Rör ner kryddorna och sambal oeleken i yoghurten, blanda och smaka av med salt och peppar.

8. Vänd ner quornfiléerna i marinaden. Du kan skjutsa in dem i ugnen med detsamma men låt dem gärna marinera en kvart om du har tid.

9. Lägg i en ugnssäker form eller gryta och stek i 5 minuter. Byt till grill-läge ett par minuter så att bitarna får lite färg men håll kollen ú min ugn grillar skoningslöst det mesta till aska så fort man vänder ryggen till.

10. Servera med riset och några knapriga grönsaker.

Gott att dricka till:

Vi fortsätter på vegolinjen och tar en bärs:

Wisby pils (1570) Sverige, 12:80 kronor (33 cl).

Jon Hansson