Du blir friskare om du äter - färgglatt

1 av 2
HÄLSA

Ät färgglada frukter och grönsaker - och bli friskare.

Färgpigmenten skyddar dig mot en rad sjukdomar.

Cancer, demens och urinvägsinfektioner.

Pigmenten i våra vanligaste frukter och grönsaker kan förebygga dem.

- Och ju intensivare färg, desto högre innehåll av antioxidanter. Vi kan lita på ögonen som vetenskapliga instrument, säger James Joseph, professor vid Tuftsuniversitetet, till Dagens Nyheter.

De nyttiga färgpigmenten, så kallade fytokemikalier, är växternas naturliga skydd mot solens strålning och insektsangrepp.

En forskargrupp vid Cornelluniversitetet har länge studerat fytokemikaliers hälsoeffekter.

De listar vanliga amerikanska råvaror efter antioxiderande effekt och förmåga att hindra cancerceller från att föröka sig.

Där vinner tranbären fruktligan framför äpplena.

Bland grönsakerna är spenat, tätt följd av röd paprika, bäst.

Det är de långsamt utvecklande sjukdomarna, som cancer och kärl- och hjärtsjukdom, som främst påverkas av fytokemikalierna.

Johan Edgar