Lösgodis en smittfälla

Vinterkräksjukan sprids runt julbordet

HÄLSA

Julgodiset är härligt - men farligt.

Inte bara på grund av kalorierna.

Lösgodis och konditorvaror är en av de lömska smittfällorna.

Samma sak gäller kalla maträtter.

Lägg lock över tårtan eller bakelserna på bordet. Tvätta eller skala frukten. Tänk en gång extra innan du tar för dig av kallskuret eller blandad sallad på krogen och undvik lösgodis som inte har papper.

Det fruktade caliciviruset, som orsakar vinterkräksjuka, sprids lätt med mat.

Speciellt utsatt är kalla maträtter och rätter som hanteras med bara händerna av många, till exempel bufféer och kallskuret, sallader och konditorvaror.

För att smittas räcker det att få i sig virus som är mycket mindre än vad blotta ögat kan se. 10-100 viruspartiklar räcker.

En välriktad hostning ner i lösgodiset i kvartersbutiken kan alltså smitta hundratals andra godisköpare.

Marianne Jertborn vid infektionskliniken i Göteborg liknar smittbärarna vid en sprayflaska full av virus.

- Det står som en aerosol kring patienten, säger Marianne Jertborn.

Hon vet vad hon talar om.

På läkarstämman i Stockholm är den inofficiella rekommendationen i dag att undvika bjudgodis utan papper.

Caroline Olsson