Så klarar vi frestelserna på jobbet

Chokladpraliner. Gräddglass. Desserter.
  I en oändlig ström.
  Hur låter man bli att mumsa när godis och mat är ens jobb? Vi träffade tre kvinnor som vet vad disciplin innebär.

HÄLSA
Ett kalorisnålt tilltugg.
Foto: JESSICA GOW
Ett kalorisnålt tilltugg.

Tänk dig att kontorsmaterielet framför dig vore plockgodis. Och att du vistades bland sötsakerna hela dagarna - utan att få smaka en enda bit. Låter det omänskligt? För en stor grupp kvinnor är det vardag att jobba med mat och frestelser. Men egentligen är det inte så värst annorlunda jämfört med att sitta i en dataterminal, menar dietisten Maria Nygårds.

Obegränsad tillgång

- Godsaker finns ju överallt, i

affärer, kiosker, automater. Tillgången är i stort sett obegränsad, säger hon.

Så hur låter man bli att falla för frestelsen?

- Om man jobbar med mat - eller har mat omkring sig - är ett knep att alltid ha något nyttigt till hands, som frukt och grönt. Har man ett bra alternativ är det lättare att hålla sig ifrån godiset.

Håll räkningen

En skål med popcorn eller lätta riskakor är en kalorisnål lösning och ger dig något att tugga på när suget sätter in. Ett annat tips är att bestämma hur mycket man får äta - och sedan hålla räkningen på hur mycket det blir.

- Sätter man upp totalt förbud tänker man bara på det ännu mer, säger Maria Nygårds.

Therese: Tryfflarna kan vara farliga

jobbar med lyxmat.
Foto: Foto: ANNETTE FRIBERG
jobbar med lyxmat.

Helena: Man äter en hel del glass

serverar glass.
Foto: Foto: INGRID PLYHM
serverar glass.

Anette: Tuggummi minskar suget

lastar godis
Foto: Foto: BÖRJE THURESSON
lastar godis

Fyra sätt att undvika godisfällan

Foto: Foto: ANDREAS LUNDBERG

Sara Milstead