Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Hälsa

– En flaska vin innehåller lika många kalorier som en måltid

Dietist Josefine Jonasson chattade om viktminskning

angela säger: hej josefine, är det farligt att gå på en Atkinsdiet i en vecka. Bara äta gröt till frukost, kött och grönsaker till middag och lunch?

 

   Josefine Jonasson säger: Hej Angela! Det spelar egentligen ingen roll vad man äter under så kort tid, men risken är att Du känner Dig trött och orkeslös om Du äter alldeles för extremt. Var rädd om Dig.

 

vove säger: Kan du ge bra tips på halvfabrikat för oss synskadade? Själv är jag inte intresserad av matlagning.

 

   Josefine Jonasson säger: Hej! Det finns ju färdiga lådor med nyckelhålsmärkning som kan vara ett bra alternativ. Annars färdiga, nyckelhålsmärkta köttbullar och pasta med tillägg av grönsaker. Be om hjälp att hitta mat med nyckelhålsmärkningen, det kan Du komma en bra bit med. Lycka till!

 

Loulou säger: Vilket är bäst, äta två lagade mål om dagen förutom frukost och mellanmål eller att äta ett lagat mål om dagen och det andra lunch/middag består av sallad?

 

   Josefine Jonasson säger: Hej Loulou! Det spelar egentligen ingen roll förutsatt att Du har kött/fisk/ägg/veg alternativ och pasta/potatis/ris/bröd i salladen. Bara sallad, tomat, gurka är alldeles för lite. Välj det som passar Dig bäst!

 

moi säger: Hur gör jag om jag vill minska måttet på midjan och gå ner 3-4 kilo, jag äter sallad till lunch men inget händer...och tränar varje dag, promenad,cykling,ridning,yoga.

 

   Josefine Jonasson säger: Hej Moi! Tyvärr kan man inte punktförbränna fett. Du nämner vad Du äter till lunch men inte resten av dagen. Kanske får Du i Dig för mycket vid de andra målen? Se över Dina matvanor under hela dagen, kanske finns det förändringar Du kan göra vid andra måltider. Lycka till!

 

VK Gunilla säger: hej, mitt problem har varit att jag ätit för lite (ca 850 kcal/dag) med för mkt kolhydrater o för lite fett, så jag antar att ämnesomsättningen gått på lågvarv. Nu äter jag 1300/dag, men de dagar jag tränar orkar jag inte kompensera de förbrända kalorierna. Måste jag kompensera för de borttränade kcal (ibland tränar jag bort 800 kcal på en dag) eller räcker det med att jag äter mig mätt?

 

   Josefine Jonasson säger: Hej Gunilla! 850 kcal/dag är alldeles för lite - bra att Du har ändrat på det! Du behöver inte äta upp de kalorierna Du får från träningen, se det som något Du kan ta till om Du vill ha något extra någon dag. Det räcker alltså men att Du äter Dig mätt men undvik att äta mindre än 1300 kcal/dag. Lycka till!

 

lie säger: Vad har du för åsikter om vegankost?

 

   Josefine Jonasson säger: Hej Lie! En väl sammansatt vegankost är helt ok - jag anser inte att det vare sig är bättre eller sämre än blandkost.

 

ullis säger: Hej, jag gillar att göra storkok så att jag slipper laga mat och diska när man kommer hem trött efter träningen. - Är det ok, att äta samma mat 3-4 dagar i sträck som tex vk köttfärssoppa? Eller minskar det mina chanser att gå ner i vikt?

 

   Josefine Jonasson säger: Hej Ullis! Det låter som en utmärkt idé - såvida Du inte själv tycker att det är trist är det helt ok!Förresten så äter Du ju fler måltider under dagen.

 

Majja säger: varför innehåller 90% av alla färdiglagade mål skummjölkspulver? Jag är laktos intollerant, vilka hel- halvfabrikat kan jag köpa?

 

 

   Josefine Jonasson säger: Hej Majja! Jag kan faktiskt inte svara på det och tyvärr är jag dåligt uppdaterad på vilka maträtter Du kan köpa som inte innehåller skummjölkspulver. Många företag har uppdaterade listor på vad deras mat innehåller - sök på internet. Lycka till!!

 

Lotta säger: Är pannkakor bra mat? Hur många är en lagom portion?

 

   Josefine Jonasson säger: Hej Lotta! Pannkakor kan innehålla en hel del fett beroende på hur man tillagar dem. Hur stor portion man bör äta beror på om man äter BARA pannkakor eller om man har det tillsammans med någonting annat, t ex efter soppa.

 

suzzi säger: hej nu är det så att jag vill gå upp i vikt inte ner.Kan du ge mig några tips om vad man ska äta då?

 

 

   Josefine Jonasson säger: Hej Suzzi! Försök äta ofta och ät inte så mycket grönsaker, 1/4 av tallriken kan vara lagom till lunch och middag. Undvik lättprodukter utan att för den sakens skull äta enorma mängder fett. Ät gärna nötter, mandel och frön - perfekt att strö på fil/yoghurt, de innehåller mycket fett av omättad typ. Lycka till!

 

åsa2 säger: Jag väger 57 kg och är 169 cm lång. Allstå alldeles lagom! Mår bra med mig själv! Min sambo säger att jag ska äta ca 2500 kcal per dag, stämmer det? Jag hävdar att det är ca 2 000 kcal/dag. Tack!!

 

   Josefine Jonasson säger: Hej Åsa! Vad bra att Du är nöjd med Dig själv! Tyvärr kan jag inte ge någon exakt siffra på hur mycket Du ska äta, det beror på hur mycker Du rör på Dig t ex. Om Du tränar väldigt mycket kan jag mycket väl tänka mig att Du skulle behöva 2500 kcal/dag, annars kan 2000 kcal/dag stämma bra. Egentligen kanske siffrorna är onödiga, ät så att Du känner Dig nöjd, om vikten går upp är det för mycket, om Du går ner är det för lite. Står Du stilla i vikt är det alldeles lagom. Lycka till!

 

Lotta säger: Har några frågor om alkohol. Är vin, öl eller drinkar det bästa alternativet om man vill undvika viktuppgång? Hur många kcal innehåller en flaska vin egentligen?

 

   Josefine Jonasson säger: Hej Lotta! För att undvika viktuppgång är vatten det allra bästa.. :-) En flaska vin innehåller ca 600 kcal - men det varierar beroende på alhoholhalt. En Gin&, 6 cl gin, innehåller ca 200 kcal. Återigen, välj det Du tycker bäst om och drick i kontrollerade mängder!

 

johanna säger: Hej! Jag är en tjej på 20 år som tränar o rör på mig mycket. Tycker att det är intressant o kul att lära sig så mycket som möjligt om både kost och träning. Det kan ju dock vara som en djungel det här med vad man ska äta när osv. kan du rekommendera någon bra bok som man kan läsa om just mat o träning? Det finns många att välja mellan och även fast jag läst många så har jag inte riktigt hittat någon riktigt ultimat! Tacksam för svar! /Johanna

 

   Josefine Jonasson säger: Hej Johanna! Du har rätt i att det är som en djungel - kommer nya råd hela tiden. Jag kan tyvärr inte komma på någon komplett bok just nu, Katarina Woxnerud har skrivit en hel del bra böcker i ämnet. Hoppas Du hittar något som passar Dig bra!

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet